ZETApress

hírportál

Bécsben is tanulnak

149 eurót költenek a tanévkezdésre a bécsi családok. Az osztrák fővárosban mintegy 240 ezer diák számára kezdődik meg a tanév szeptember 6-án hétfőn. A napokban minden harmadik család vásárol iskolaszereket, átlagosan 149 euró értékben. A bécsi boltosok 81 millió eurós forgalmat remélnek a tanévkezdéstől.

A Bécsi Gazdasági Kamara idén is elkészítette a bécsi családok tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásairól szóló felmérését. Eszerint az iskolakezdés minden harmadik családot érint az osztrák fővárosban. A bécsiek jelentős része – a megkérdezettek 70%-a – papír- és írószerboltban vásárol be iskolaszerekből, kizárólag interneten mindössze 3%-uk szerzi be a tanévkezdéshez szükséges dolgokat.

A bevásárlólista élén 80 százalékkal az írószerek állnak, amit a jegyzettömbök és írólapok követnek 76%-kal. Füzeteket a megkérdezettek 69%-a, irattartó mappákat 56%-uk, festéshez és barkácsoláshoz szükséges eszközöket pedig 37 százalékuk vásárol. A felmérésben résztvevők 16 százaléka iskolatáskát, 30%-uk pedig ruhaneműt és váltócipőt is vásárol a gyereknek az új tanévre. A megkérdezettek egy tizede laptopba is beruház.

A felmérés szerint a bécsiek átlagosan 149 eurót költenek a tanévkezdésre, a bevételnek főleg a szakboltok örülhetnek majd. A megkérdezettek azért itt vásárolnak szívesen, mert a kiválasztott árut megnézhetik, azonnal hazavihetik és ha szükséges, tanácsot is kapnak az eladóktól. Ráadásul a szaküzletek speciális termékeket is kínálnak – például szuper-kemény vagy szuper-puha ceruzát, körzőhöz alkatrészt, vagy új kést a ceruzahegyezőbe. Az is vonzó a vásárlók számára, hogy az itt kapható dolgok nem tucatáruk, hanem rendszerint minőségi termékek, amelyeknek sokkal hosszabb az élettartama. A megkérdezettek 48 százaléka egyébként az ár, 42%-a pedig a minőség alapján dönt. 10%-uk számára a környezettudatosság is fontos szempont.

A papír- és írószerboltok számára ez az év egyik legfontosabb időszaka. Ilyenkor termelik ki ugyanis az éves forgalmuk körülbelül felét. Idén várhatóan 81 millió eurós forgalmat jelent majd a tanévkezdés a bécsi kereskedők számára.

Szóljon hozzá!