ZETApress

hírportál

Halálhír megrendelésre

Épp 57 évvel ezelőtt, 1953 márciusában mély megrendeléssel tudatta a Népszava rendkívüli kiadása, hogy Sztálin elvtárs március 5-én este elhalálozott ? olvashatjuk az újonnan megjelenő Múlt-kor negyedéves történelmi magazinban.

A sajtóhibát nem a magazin, még csak nem is mi követtük el. A vétkes a Népszava szerkesztője volt, akit emiatt másféléves hallgatásra ítéltek. Az ominózus lapszámot se keressük, mert az éles szemű cenzor még az utcára kerülés előtt elkobozta, s mind egy szálig bezúzatta, hogy hírmondó se maradjon belőle.

Más kérdés, hogy a történet sem így igaz. A valóságban nem a halálhírt, hanem a halálos betegségről szóló hírt tudatta mély megrendeléssel a március 5-i Népszava, még a Sztálin életében (?), amit aztán átköltött a néphagyomány. A Múlt-kor mai, első számában erről is olvashatunk, s az eredeti lapszám fotóját is láthatjuk.

S hogy miért kérdőjeleztem meg Sztálin március 5-i életét és halálát? Mert a szóbeszéd szerint akkor már rég halott volt, de a szovjetvezetők nem találták meg az utódját, addig viszont a halálhírt nem merték bejelenteni. Nekünk félóra kellett, hogy 1993. december 12-én délután Antall József halálakor Boross Péter, az utód előkerüljön és beolvassa a tévében a halálhírt, a szovjeteknek Sztálin halálakor erre félnap sem volt elég!

Ha már egy sajtóhibával kezdtük, az új magazin élete is majdnem így kezdődött. Dede Éva olvasószerkesztő a tartalomjegyzéknél kezdte a javítást, s rögvest kiszúrta és átjavította megrendülésre a megrendelés szót. Csak a 118. oldalra érve, a Sztálin-anyag átolvasásakor kapcsolt, s írta vissza az eredeti megrendelésre a tartalomjegyzék megrendülését.

Sztálin után beszéljünk végre a magyarokról! A 148 oldalas, A4-es formátumú magazin magyar felfedezők és kalandorok életével is foglalkozik. Nyomon követhetjük benne Almásy László gróf ? a sikerfilmbeli angol beteg ? 1929-es Afrika-expedícióját, melyről az eredeti felvételek felhasználásával Bartal Csaba főszerkesztő 55 perces dokumentumfilmet készített, s a magazin első ötszáz előfizetője ajándékba kapja DVD-n a folyóirat mellé. Érdemes lesz sietni a megrendeléssel! S nem csak az archív felvételekben gyönyörködhetünk a képes magazin olvasásakor, hanem két fővárosi és hat vidéki múzeumot is kedvezményesen látogathatunk másodmagukkal, ha egy lapszámmal érkezünk.

A főszerkesztő egykori doktoranduszként a mai történész doktoranduszokra is gondol. Fiatal kutatói ösztöndíjat alapít, s negyedévenként százezer forintot ad egy 35 év alatti szerencsés pályázónak. Cserébe a kutatását bemutató 15 ezer karakteres tanulmányt vár, melyet aztán a következő lapszámban akar közkinccsé tenni.

Nagyon örülök a bébi megszületésének! ? mondta Bartal Csaba főszerkesztő az Andrássy úti Párizsi Nagyáruház Lotz-termében rendezett tegnapi sajtótájékoztatón, s mindjárt egy igazi baba érkezéséről is beszámolt: Felesége ? a szintén jelenlévő Edina asszony ? két hét múlva várja közös gyermeküket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Judit Kései memoárja | ZETApress

Szóljon hozzá!