ZETApress

hírportál

Barroso a Parlamentben

Bajnai Gordon miniszterelnök a Parlamentben fogadta az Európai Bizottság elnökét. A kormányfő tegnap este megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az EB elnökével ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

A munkavacsora fókuszában az EU következő 10 évét meghatározó versenyképességi program, az Európa 2020 Stratégia szerepelt. Egyetértés volt abban, hogy a korábbiaknál szorosabb, gazdaságpolitikai együttműködésre alapuló stratégiát kell felépíteni. A tagállamokban tudatosulnia kell annak, hogy egyenként is felelősségünk van a stratégia céljainak elérésében.

A dokumentumnak választ kell adnia a foglalkoztatási problémákra, de a szegénység csökkentésének módjára is. Bajnai Gordon az Európa 2020 Stratégia kapcsán új, a területi különbségek csökkentését célzó, számszerűsíthető célkitűzés meghatározását javasolta a Bizottság elnökének.

A magyar miniszterelnök ismertette a kormány stabilizációs és válságkezelő intézkedéseit. Bajnai Gordon és José Manuel Barroso eszmét cseréltek a görögországi helyzetről is. A felek röviden áttekintették a magyar-szlovák kapcsolatokat is. A miniszterelnök ismertette a magyar kormány feszültségcsökkentő kezdeményezéseit. Az államnyelv törvény kapcsán a kormányfő kifejtette: a törvény egyes rendelkezései aggályosak az uniós jog szempontjából.

Szóljon hozzá!