ZETApress

hírportál

Oktatókabinet norvég segítséggel

A Norvég Alap Program 2014-ig folytatódik. Befejeződtek az erről szóló tárgyalások az Európai Bizottság és az érintett országok között ? mondta Siri Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete, aki a sajtó munkatársainak a program elején válaszolt.

A diplomata a nyilvánosság fontosságát húzta alá a Norvég Civil Alap támogatásával elkészült oktatási központ átadásán. A központot az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) házában alakították ki az erzsébetvárosi Wesselényi utcában. Többek között igényes falfestést, freskófestést, felújítást tanítanak majd és a tanárok felkészítésén is munkálkodnak ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint 2004. és 2009. között a Norvég Alap révén több mint 135 millió euró ? közel 34,5 milliárd forint ? vált elérhetővé magyarországi projekteknek. A program 2009. őszén zárult le, Magyarország a keretösszeget a megadott határidőig teljes egészében lekötötte.

A Norvég Alapból 28 önkormányzat, 26 civil szervezet és 22 költségvetési szervezet nyert támogatást. A régiók közül Közép-Magyarország kapta a legtöbb forrást. A program az európai kulturális örökség megőrzését ? ilyen az IPOSZ programja is ?, a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést, az egészség, a gyermek- és ifjúságvédelmet, a humánerőforrás-fejlesztést, az oktatást, a tudományos kutatást, a regionális fejlesztést, a határon átnyúló együttműködést és a közösségi jogot érintette.

Szóljon hozzá!