ZETApress

hírportál

V4-es találkozások

A Visegrádi Csoport miniszterelnökei ma Budapesten munkaebéd keretében találkoztak, amelyen időszerű kérdéseket tekintettek át. Egyetértettek abban, hogy tovább erősítik a V4 együttműködést annak érdekében, hogy nemzetközi színtéren ? különösen az EU-ban ? fokozottan képviselhessék véleményüket.

A miniszterelnökök megvitatták a gazdasági válság hatásait és egyetértettek abban, hogy a válság leküzdésében megfelelő válaszokat kell találni a munkaerőpiacot befolyásoló problémák kezelésére. Megállapodás született arról, hogy a kérdést napirenden tartják és arról mind szakértői, mind politikai szinten rendszeres konzultációt folytatnak.

Ismét megerősítették az Európai Tanács legutóbbi ülésén képviselt álláspontjukat az EU 2020 stratégia vonatkozásában, üdvözölve van Rompuy elnök közelmúltbeli levelét, amely tükrözte az álláspont legfontosabb elemeit. A miniszterelnökök erőteljes támogatásukról biztosították az EU-t abban, hogy további lépéseket tegyen Ukrajna és Moldova vízumliberalizációja ügyében. Ösztönzik a Bizottságot, hogy fokozza erőfeszítéseit egy vonatkozó menetrend (road map) kialakítására.

Munkaebédjükön a kormányfők megvitatták a belorusz hatóságok emberi jogokat sértő közelmúltbeli lépéseit. Hangsúlyozták annak szükségességét, hogy a belarusz vezetés igazodjék azokhoz az értékekhez és normákhoz, amelyek a Keleti Partnerség alapját is képezik.

Munkaebédjüket követően a V4 kormányfők Jadranka Kosor horvát miniszterelnökkel találkoztak. A visegrádi országok miniszterelnökei megerősítették elkötelzettségüket Horvátország lehető legrövidebb időn belüli EU-csatlakozásának támogatására. Üdvözölték az elmúlt időszakban elért eredményeket mind a tárgyalási fordulók, mind a belső felkészülés terén.

A visegrádi országok miniszterelnökei készséggel támogatták a horvát kormány azon törekvését, hogy 2010 folyamán lezárja uniós csatlakozási tárgyalásait, ezt követően üdvözlik Horvátországot az EU tagjai között. A visegrádi csoport ismételten hangsúlyozta a horvát csatlakozás sikerének kiemelkedő jelentőségét a dél-kelet-európai régió egészének stabilitása és integrációja szempontjából ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!