ZETApress

hírportál

Korányi Washingtonban

Washingtonban tárgyalt a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára. Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára február 16-tól 19-ig Washingtonban folytatott konzultációkat az Obama-adminisztráció tisztviselőivel, vezető beosztású külpolitikai döntéshozóival.

A szakállamtitkár tárgyalt Antony Blinkennel, Joseph Biden alelnök külpolitikai főtanácsadójával, Pamela Quanruddal, az amerikai külügyminisztérium Közép-Európáért felelős helyettes-államtitkárával, Jeff Hovenierrel, a Nemzetbiztonsági Tanács illetékes igazgatójával, Tomicah Tillemannal, Hillary Clinton külügyminiszter tanácsadójával, valamint Dillon Guthrievel és Jason Bruderrel, John F. Kerry szenátor, külügyi bizottság elnök tanácsadóival.

Napirenden volt többek között az Iránnal, Afganisztánnal, a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos eszmecsere, de a Lisszaboni Szerződés életbe lépése utáni transzatlanti együttműködés és stratégiai jelentőségű energiapolitikai kérdések is.

Az amerikai partnerek elismerően szóltak a Magyarországon végrehajtott gazdasági stabilizációs intézkedésekről, a válságkezelés eredményeiről, egyben megerősítették: az Egyesült Államok továbbra is kiemelt figyelmet fordít a térségre.

A tárgyalásokon a kormányzati tisztségviselők és amerikai kutatók, civil szervezetek egyaránt jelezték: aggodalomra ad okot a szélsőséges pártok előretörése a régióban, ezek visszaszorításában kiemelt felelőssége van minden demokratikus, mérsékelt politikai erőnek.

A szakállamtitkár washingtoni tárgyalásain érzékelhető volt, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok az elmúlt időszakban új lendületet vettek. A korábban bejáratott területek mellett az együttműködés újabb formáinak kidolgozása is folyamatosan zajlik, ezek közé tartozik például a roma integráció területe.

Korányi Dávid konzultált Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselővel, a Kongresszusi Magyar Baráti Csoport vezetőjével, és Max Telekivel, az Magyar-amerikai Koalíció elnökével is ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!