ZETApress

hírportál

Balázs királyi vacsorája

A 19 éves Vámosi Flórián Balázs együtt vacsorázott a svéd királyi családdal és az idei Nobel-díjasokkal – tudatta Garai Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója. Vámosi Flórián Balázs részvételét a MATEHESZ támogatta.

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Vámosi Flórián Balázs képviselte a december 4-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminaron, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Flórián, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje volt 2019-ben.

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonöt, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja. Az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így többek között James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz fizikai Nobel-díjasok, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kémiai Nobel-díjasok, valamint William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek ezer svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. Flórián a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről tartott előadást.

A Nobel-fogadás alkalmával a Nordic múzeumi állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjasokkal és a svéd tudományos elittel, pl. az első svéd űrhajóssal, december 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díjátadási ceremónián, a Nobel-banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

Szóljon hozzá!