ZETApress

hírportál

Zsigó Miklós különdíjas

Zsigó Miklós SzófiábanAz EU Fiatal Tudósok Versenyén Zsigó Miklós magyar fiatal megkapta a különdíjat ? tudatta Garay Tóth János, a Magyar Innovációs Szövetség kommunikációs igazgatója.

Az Európa Unió által évente szervezett, legjelentősebb és legrangosabb tehetség-kutató és -kiválasztó, négyfordulós verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét ? melyre a világ 40 országából érkeztek középiskolai fiatalok ? az idén szeptember 13-a és 18-a között Szófiában rendezték meg.

A több tízezer 14-20 év közötti fiatalból kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2018/2019. évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője: Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter (Csillagászati távcsövek automatizálása és távvezérlése) Kaposvárról, Zsigó Miklós (Moly.Net) Nyíregyházáról és Mészáros Botond (Magas dimenziójú rendszerek redukciója és vizualizációja) Szilágycseh erdélyi kisvárosból képviselhette. A magyar delegációt Ivánka Gábor bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-4 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőn 40 országból, 100 projekt került a döntőbe, ahol Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzett diákja Moly.net című projektje részesült a különdíjban, melynek eredményeként ? többek között ? egy hollandiai szakmai utazáson vehet részt. A legelterjedtebb gyümölcskultúra, az alma, kártevői ellen feromoncsapdákkal lehet küzdeni. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben Miklós egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el, amelyek távirányítással képet készítenek arról, hogy éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérséklet adatokat gyűjt. Ha egy nagyobb gyümölcsösben a kihelyezett molycsapdák adatait elemezzük, akkor képet kaphatunk a molyrajzás térbeli, és időbeli lefolyásáról is. Egy ilyen elemzés segíti a tulajdonost, a megfelelő mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer vásárlásában, ezzel előre tud tervezni pénzügyileg is. Az eszköz más csapdák és feromonok felhasználásával más rovarkártevők esetén is használható, nem csak az almamoly esetén.

A nyertes fiatal pályázata, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt, szeptember 27-én pénteken megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország Budapest XI. Magyar tudósok körútja 11-beli székhelyén. A következő 2019/2020. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt október közepén egy szakmai rendezvény keretében hirdetik meg, ahol szintén lehet találkozni Zsigó Miklóssal.

Szóljon hozzá!