ZETApress

hírportál

Magyar diákok Svájcban

Résztvevőink SvájcbanÚjabb magyar résztvevő a svájci eseményen: 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehetett részt a 30. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten Magyarországon kívül Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból.

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehetett részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 12 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltjaként ? tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

Az ide megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne június 20-a és 27-e között Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Tóth Boglárka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. díjban részesített fiatalja, a budapesti Szent István Gimnázium diákja vett részt a MATEHESZ támogatásával. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Bogi egy négyfős csoportban, svájci fiatalok társaságában, a poszméhek preferenciáját vizsgálta különböző alpesi virágokat illetően. A kutatás eredményeképp megállapították, hogy a különböző alpesi poszméh fajok nem véletlenszerűen gyűjtenek virágport, hanem bizonyos virágporokat előnyben részesítenek. Példaképpen a Bombus lucorum legtöbb esetben az Anthyllis család virágait részesíti előnyben. Ennek oka a virág különös proteingazdagsága. Következésképpen figyelemmel lehet kísérni ezen virágfajok mennyiségét/ minőségét a méhpopulációk megóvása érdekében. A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.

Szóljon hozzá!