ZETApress

hírportál

Magyar siker Kínában

Ezüstérem a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen. A Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt (China Adolescent Science & Technology Innovation Contest) 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban.

A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és a projekt munkát középiskolás diákok körében, tudományos és műszaki területen, és feltárja a tehetségeket. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról ? tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny 2019. július 20-a és 25-e között Makaóban került megrendezésre. Idén 52 külföldi országból, több száz nemzetközi résztvevője is volt a versenynek, 88 projekttel. A megmérettetésen Magyarországot Dobos Dominik és Székely Bálint, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettjei képviselhették, akik a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utaztak ki a versenyre. A magyar delegációt Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke vezette.

A magyar versenyzők az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató, rendkívül szellemes vízvezetékrendszer-modellel ezüstérmet nyertek a nemzetközi projektek közül. Megkapták a Makaói Tudományos és Műszaki Egyetem innovációs különdíját is, mert a kardiológusok nagyra értékelték a modell oktatást elősegítő szerepét. A verseny hazai előzményéről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!