ZETApress

hírportál

Kormányfői fogadás

Bajnai Gordon miniszterelnök délután fogadta Anand Sharma indiai ipari és kereskedelmi minisztert. Megbeszélésükön a felek áttekintették a dinamikusan fejlődő magyar-indiai gazdasági kapcsolatokat.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország megkülönböztetett figyelmet szentel az ázsiai és csendes-óceáni régiónak, amelyben Indiát, mint a nemzetközi közösség globális jelentőségű tényezőjét kiemelt stratégiai partnerünknek tekintjük.

A két ország kapcsolataiban még jelentős kihasználatlan potenciál van. A miniszterelnök hangsúlyozta: hazánk szorgalmazza az indiai cégek további magyarországi befektetéseit, valamint magyar vállalatok indiai tevékenységét; utóbbira jó példa a MOL és az ONGC kutatási és kitermelési együttműködése. A két ország Gazdasági Vegyes Bizottságának ülése épp a napokban zajlik Budapesten.

A felek egyetértettek abban, hogy az oktatási kapcsolatok fejlesztése az elkövetkező időszak különösen hangsúlyos területe lehet. Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország örömmel látna több indiai diákot a színvonalas magyarországi angol nyelvű egyetemi oktatásban, kiemelten az orvos-, mérnök- és agrármérnök képzésben.

A két ország közötti árucsere-forgalom értéke az elmúlt öt évben majdnem megnégyszereződött, 2009. első tíz hónapjában a forgalom értéke 488 millió USD volt. Jelenleg mintegy kétszázmillió USD indiai működő-tőke van jelen Magyarországon, elsősorban az IT és a gyógyszeripari szektorokban és az export-segítő kereskedelmi, szolgáltató és idegenforgalmi vállalkozásokban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!