ZETApress

hírportál

Mesével gyógyít a Bethesda Gyermekkórház

EgészségszövőkEgészségszövők címmel saját terápiás mesekönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház. A terápiás mesekönyvben olyan meséket és verseket gyűjtöttek össze, mely tartalmuk, szimbólumaik révén segítenek a gyermek testi-lelki biztonsága visszaszerzésében ? tudtuk meg az alkotóktól a Bibliateremben a délelőtti sajtótájékoztatón.

A kórházi kezelés, a kórházban töltött idő nagy érzelmi megterhelést jelent a gyermekek számára. Az ismeretlenség, a várakozás, a bizonytalanság és a fájdalmak velejárójaként a gyermekben természetes módon fokozódik a fájdalomtól való félelem és a szorongás élménye. A kórház szakemberei egyetértettek abban, hogy a beteg gyermek fizikai gyógyítása mellett lelkének gyógyítására is figyelmet kell fordítani. A kórházi tartózkodás alatt a könyv által teremtett mesevilág pedig megkönnyíti a gyermekek számára az ott töltött időt.

? Ezekben a helyzetekben fontos, hogy szülőként és szakemberként a számukra megfelelő módon tudjunk a gyermekek mellett állni, meg tudjuk teremteni érzelmi biztonságukat, meg tudjuk nyugtatni őket, vagy el tudjuk terelni figyelmüket ? emeli ki Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, énekesnő, a kötet egyik szerkesztője, aki nagyon sokat mesél, énekel az osztályon fekvő gyermekeknek.

? Az Egészségszövőkben szakembereink olyan meséket és ismert verseket gyűjtöttek össze, amelyek tartalmuk, szimbólumaik révén segíthetnek a szülő-gyermek kapcsolatteremtésben, kapaszkodókat nyújthatnak, és segíthetnek a testi-lelki biztonság visszaszerzésében az igazán megterhelő helyzetekben. A Varázsfa képmellékletekkel célunk, hogy gyógyító kollégákat a gyermekek számára megközelíthető módon mutassák be, ezáltal is csökkentve szorongásukat ? erősíti meg dr. Velkey György főigazgató, aki gyakorló altatóorvosként maga is sokszor énekelt a gyerekeknek a műtétük előtt.

A terápiás célnak megfelelően ismert és kevésbé ismert meséket válogattak a szerkesztők, kiegészítve ezt saját meséikkel, amelyeket a gyógyításban már évek óta sikerrel használnak. ? Minden illusztrációt megmutattunk a bent fekvő gyerekeknek, s azt láttuk, hogy a képi világ pozitív szuggessziói hatnak. Az olajfestékkel festett akvarellek nagyon részlet gazdagok, hogy minél könnyebb legyen a gyereknek megtalálni az a pontot, ahol belép a mágikus világba ? avat be az alkotás részleteibe Sorompó Anett, a kórház szociális munkása, egyben Németh Zsófi mellett a könyv másik grafikusa.

Bese Nóra, a könyv főszerkesztője szülőként is sokszor átélte, hogy az ember tehetetlen, bizonytalan, nem tud segítséget nyújtani a gyerekének olyan helyzetben, amit ő sem ismer. Ezért fontos, hogy a mobiltelefon helyett legyen egy könyv, egy kapaszkodó, ami átsegíti a nehézségeken az anyát és a szülőt a kórházi tartózkodás idején. Minden hosszabban bent fekvő gyermek ajándékba kapja a meseválogatást ápolóitól. A szakemberek abban is segítenek a szülőknek, hogy melyik mesét olvassák műtét előtt, rehabilitáció közben vagy akár egy égésbaleset után. A gyerekeknek nagy élmény felfedezni az őket gyógyító orvosok, ápolók fényképeit a mesekönyvben.

A főigazgató úr kérdésemre megerősítette, hogy más gyermekkórházaknak is segítenek hasonló kiadvány elkészítésében. Azokat a könyveket azok osztályaikhoz kéne igazítani, az ottani gyógyítók fényképeit kéne bennük elhelyezni, de az alaptörténet, a mesék, versek, énekek és rajzok ugyanazok maradnának, ott is hasznosak lennének! Hozzátette még, hogy nemcsak a 0-18 éveseknek, de az 56 éves, több gyermekét felnevelt édesapának is szívhez szóló olvasmány. S mit mondhat erre a tudósító? ? Hogy a 65 éves, 3 unokás nagypapának is az!

Szóljon hozzá!