ZETApress

hírportál

SOTE-siker a Műegyetemen

Falling Walls LabHavlik Károly, a SOTE hallgatója nyerte a Falling Walls Lab innovációs verseny nemzeti fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi épületének Dísztermében.

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyerte meg a Falling Walls Lab nemzetközi innovációs verseny nemzeti fordulóját a Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostan-hallgatója, és jutott a novemberi berlini fináléba. Havlik Károly 56 ország mintegy 200 versenyzőjével küzd majd meg a berlini Falling Walls konferenciához kapcsolódó nemzetközi innovációs verseny döntőjében. Az applikáció az inzulin-kezelt cukorbetegeknek segít vércukor-szintjük megfelelő szinten tartásában, az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását.

A II. helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengén-látó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be, amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. A III. helyen végzett Dávid Bálint (BME) projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta, a szerkezetnek köszönhetően a sebész műtét közben információkat kap a beteg állapotáról, mely megkönnyíti a megfelelő beavatkozás kiválasztását.

Szóljon hozzá!