ZETApress

hírportál

Diplomás kőtörők a megyei kórházban

A nyáron már írtam az egynapos sebészetekről. Az eljárás nem új keletű, hiszen a vesekövet már másfél évtizede is hasonlóan zúzták, ráadásul vér nélkül. Alábbi írásom 1992-ben keletkezett, s első része májusban, befejezése júniusban jelent meg a nyíregyházi Heti Szó magazinban. Épp két éve, hogy a kórházak privatizációja ellen népszavaztunk. Az alábbiakban a finanszírozási gondokról is szó esik.

Félhomály fogad az urológiai sebészet ESWL kezelőjében Nyíregyházán. Az asztalon középkorú nő hasal. Zöld lepedő takarja be testét Bal oldalon hasát műanyag törőfej nyomja. Állandó kattogást hallok. Ez egy-egy ütés, mely a vesevezetékében található kőre irányul. S hogy az ütések célba találnak, azt egy röntgenkép-erősítő monitoron dr. Csüllög Ferenc urológus folyamatosan ellenőrzi. Nem is zavarom munkájában. Inkább dr. Kiss Lászlóval, a berendezés másik szakavatott ismerősével beszélgetek.

1992. március 5-én indították az állomást. A helyiség elkészítése két hónapig tartott és négymillió-kétszázezer forintba került. A Siemens cég két hét alatt telepítette be a két és félmillió márkás Lithostar készüléket. Az orvosok közben a fővárosi Szent János Kórházban tanulták a kezelést, ahol már régebben végeznek hasonlót. Lehetőségük nyílt koppenhágai tanulmányútra is. Két hónapja aztán önállóan dolgozhatnak.

Egy kezelés fél-egy óra. Ha látszik a képernyőn, hogy a kő elporladt, a lökést befejezik, s a beteg szervezetét az elporladt kő két-három nap alatt elhagyja. Emiatt már nincs szükség a kórházi kezelésre, akár munkába is állhat. A műtét ? mert bizony ez vér nélkül is annak minősül, s ezért is van végig jelen orvos ? fájdalommentes. Mégis adnak közben jó adag kábítószert. A betegnek a biztos találat érdekében végig mozdulatlanul kell feküdni, s ez egy órán át nem kis teljesítmény.

Ajándékba kapott gépnek ne nézd a hibáját!

A kőtörőt a Siemenstől ajándékba kapták. Az 1997-ig tartó nagyarányú kórházfejlesztés részeként ugyanis vásároltak tőlük két és félmillió márkáért egy komputer tomográfot és lényegesen többért egy lineáris részecskegyorsítót. Ezek a berendezések három-hat hónap múlva fognak üzemelni. Ezek mellé a berendezések mellé üzleti megfontolásból adták a németek a kőzúzót. A húszezer márkás törőfejekre 150 ezer ütésig adtak garanciát. Igaz, ezen már jóval túl vannak, mert egy-egy kezelés alatt a beteg átlag ezer lökést kap. Ha meghibásodás történne, a fővárosból 24 órán belül jönnének le a szerelők, addig viszont a másik törőfejjel lehetne dolgozni.

Közben a kőtörés befejeződik, s a kábult hölgyet a műtős fiú kíséri vissza kór-terembe. Nem akarom feltartani. Azt azért elmondta, hogy a kő sok fájdalmat okozott neki, de megszabadulni most fájdalommentesen tudott tőle. Örül, hogy szerencsésen túl van rajta, s annak is nagyon örül, hogy hamarosan hazamehet a családjához.

Mégis zúzzák a vesekövet

A cikk májusi megjelenésével egy időben aggódó hangokat hallottunk az osztály orvosaitól. Az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság (OTF) nem utalta át a kezelésekért járó 37 ezer forintot, s mivel több, mint 160 beteget meggyógyítottak, a tartozás legalább hatmillió forint.

A törőfejekre rövidesen lejár a garancia, s cseréjük fél-fél millió forint lenne. Csak épp az OTF miatt nincsen rá pénz. Egyik már használhatatlan, s ha a másik is elromlik, a két és félmillió márkás gépet nem tudják működtetni.

Három héttel később újra felkerestem a kórházat. Dr. Nagy János gazdasági igazgató túlzottnak érezte az aggodalmat. Az OTF-fel folynak még az alkudozások, de előbb-utóbb fizetni fognak. Vegyes finanszírozás lesz. A kezelések egyik részét teljesítmény szerint, a másikat átalánydíjas formában fizetik majd. A kórház vezetése addig sem hagyja magára az urológusokat, hanem hitelekből segíti működésüket. Természetesen a törőfejek cseréjét is.

Nemrég vett fel áthidaló hitelként harmincmillió forintot a kórház. Év végéig mindenképpen folytatódnak a kezelések, addigra pedig az OTF-fel is létrejön a megegyezés. Remélhetőleg visszamenőleges hatállyal! A nagy kalapból a miskolci és budapesti állomásokra is telik, miért épp Nyíregyháza lenne kivétel? Az OTF senkit sem hozhat hátrányos helyzetbe! ? írtuk 1992-ben. Reméljük, hogy az egészségügy reformja, a magántőke bevonása sokat segíthet majd országszerte a hasonló gondokon!

Szóljon hozzá!