ZETApress

hírportál

Egészség az Akadémián

Sokszínű egészségtudatosságMa délután 14 órakor került sor a SpringMed Kiadó gondozásában megjelent Sokszínű egészségtudatosság ? Értsd! Csináld! Szeresd! című sokszerzős könyv fogadással egybekötött sajtóbemutatójára a Széchenyi István téri MTA Székház -1. szintjén, a Krúdy-teremben.

Az eseményen Dr. Széll Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Falus András akadémikus, a könyv szerkesztője, Melicher Dóra, az EduVital ügyvezetője, a könyv társszerkesztője, Dr. Böszörményi Nagy Klára tüdőgyógyász, a SpringMed Kiadó vezetője, Dr. Losonczi Ágnes szociológus, az előszó írója, Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó tüdőgyógyász, a könyv lektora és a több tucat szerző zöme is megjelent. A könyv öt részében 25 fejezetet találunk, s néhány dolgozat 2-3-4 szerző közös munkája.

Különleges korban élünk, a társadalomtudományok (pszichológia, szociológia, pedagógia, ideértve a művészeti nevelést is) és az experimentális-orvos-biológiai természettudományok sosem voltak még ilyen mértékben egymásra hatók, egymáshoz ennyire közeliek. E könyv szerzői is a sokszínű egészségnevelést, mint tudatos életmód- és tervezett epigenetikai hatást, a tudás közérthető terjesztését a jelen és jövőbeni magyar társadalom egészsége, életminősége szempontjából döntő fontosságúnak tartják.

A néhai Kopp Mária professzor asszonnyal együtt, 2012 elején létrehozott EduVital Nonprofit Egészségnevelési Társaság a tudás közérthető terjesztését tűzte ki elsődleges céljául. E céllal az a szándéka, hogy testünk-lelkünk működését és a biológiai, társadalmi és információs környezetünket megismerjük, annak sokszínűségével találkozzunk egy köteten belül. Ha ezt a célt elértük, akkor nemcsak megértjük az egészséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hanem azokat meg is szeretjük. Ezért lett mottónk is: Értsd! Csináld! Szeresd! ? olvasható a 304 oldalas könyv hátsó borítóján.

A könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMMI) támogatta. Egyelőre 1500 példányban jelent meg, melyet ingyen adnak az egészségüggyel, egészségneveléssel foglalkozó szakembereknek. Későbbre várható utánnyomása, hogy a könyvpiacra is bekerülhessen a remekül kivitelezett ismeretterjesztő kiadvány, de addig is elérhetővé teszik az interneten.

Szóljon hozzá!