ZETApress

hírportál

Áramszünet az előadáson

Agysebészet rózsafüzérrelKülföldön tartott angol nyelven diával illusztrált előadást Dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész, amikor rádöbbent, hogy a következő kép szövegét elfelejtette. A kudarctól való félelmében imádkozni kezdett, másodpercekkel később kialudt a villany. Mire helyreállt az áramszolgáltatás, eszébe jutott a szöveg is ? tudtuk meg délután a Józsefvárosi Galériában.

Az Agysebészet rózsafüzérrel ? a hit ereje a gyógyításban című előadás kezdete előtt fél órával már világossá vált: az érdeklődés akkora, hogy a bejáratnál álló emberek jó harmada fog csak bejutni. Hála az előzetes beharangozónak, még vidékről is érkeztek rajongók. Az emeleti előadóterem zsúfolásig megtelt, ám ennél is többen rekedtek a bejárat előtt. A Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa megígérte, hogy mához két hétre: január 23-án, csütörtökön 15 órakor újra eljön és megismétli előadását.

Őszintén beszélt magánéletéről, a szakmai kezdetekről, kudarcról és sikerről. 16 éves korában ismerte meg két évvel fiatalabb leendő feleségét, s a találkozás igazi diákszerelem volt. Érettségi után a Műegyetemen tanult tovább, sokat mulatozott, kicsapongó életet élt. Ekkorra távol került Istentől, és rossz mérnök lett. Mivel közvetlenül akart az emberek mellé állni, pályát módosított, orvos lett, idegsebész szakvizsgát tett, ám ? szavai szerint ? orvosként 35 éves korára ugyanolyan kiégetté vált, mint amilyen korábban mérnökként is volt.

Huszonöt évet a Jóisten nélkül töltött el, 40 évesen mégis sikerült elindulnia a helyes úton, s ekkor érte a bevezetőben közölt csoda. Imádkozó, mélyen vallásos orvossá vált. Elmondta, hogy Istenhitnek és észnek együtt kell lennie a munkánkban, csak akkor lesz eredményes. 1998-ban súlyos fejsérüléssel hoztak be hozzá egy kislányt az intézetbe, akinél agyi ödéma kezdődött, valószínűsíthető volt, hogy hamarosan beáll a halál. Ekkor végzett el első ízben koponyatető-eltávolítást, közben éralagút-technikai módszert alkalmazott, a sikeres műtétet azonban nem folytatta tovább, nem lett belőle gyakorlat.

Hiszi, hogy imádság közben jönnek meg azok a gondolatok, amelyekkel helyrehozhatjuk életünket, párkapcsolatunkat. Egy ilyen rózsafüzér-imádság közben ugrott be neki, hogy azért nem halt meg a megoperált kislány, mert az azóta már rutinbeavatkozássá vált éralagút módszert alkalmazta. Úgy véli, minden újító ötlet rózsafüzér-imádságban jön elő. Meggyőződése, hogy a halálközeli állapotok nem írhatók le a tudomány eszközeivel, itt a tudománynak térdre kellene esnie.

A patológián gyakorol, 260 műtétet végzett el, melyből nagyon sokat tanult, fejlődik. A halottban mindig a keresztről levett Krisztust véli felfedezni a boncasztalon. Sikerült kidolgoznia egy olyan mikro-sebészeti technikát, amely a különösen nagy pontosságot igénylő gerincvelő- és agyműtéteknél jelentett áttörést. Egyórás előadása végén Pál Apostol szavaival búcsúzott: Szüntelenül imádkozzatok! Szavait óriási taps fogadta, majd hosszasan sorba álltak könyve dedikálásért.

Csókay doktor személyisége, kisugárzása, szuggesztív ereje mindenkit feltöltött, a közönség lelkiekben gazdagodva indult haza. Jó szívvel, igaz hittel gyógyítani az embereket, a legjobb tudás szerint. Istenben bízva ? ha egy orvosnak lehet ars poeticája ? Dr. Csókay András idegsebésznek bizonyára ez. Aki volt már előadásán, érzi, hogy még ennél is sokkal többről van szó. Bár mindenki érzi, megfogalmazni mégis kevés ember képes. És éppen ebben rejlik személyiségének, tudásának ereje, lényege!

2 hozzászólás

  1. Dr. Csókay András világszerte ismert agysebész, Prima Primissima-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével kitüntetett orvos a hitről tart előadást az általam vezetett Kamaraerdei Közösségi Házban május 16-án, pénteken 18 órakor Budaörsön, a Kismartoni u. 45-ben. Megközelíthető a 87-es és 187-es busszal az M4 metró Kelenföldi végállomásától és a 41-es villamossal. Belépés díjtalan. Az est zenei szolgálatát Tóth Zsolt karnagy és családja látja el. Az ülőhely biztosítása miatt kérjük szíves visszajelzésüket a +36-20-286-2726 és +36-23-428-763 telefonszámokon!

  2. Dr. Csókay András Semmelweis-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett idegsebész 2019. szeptember 20-án pénteken 15 órakor tart előadást Galériánkban, a József körút 70-ben.