ZETApress

hírportál

Véleményözön az alkoholfogyasztásról

AlkoholKözel ötezer felnőtt vett részt egy portálon indított online kutatásban. A Dreher Sörgyárak Zrt. ? Talmácsi Gábor közreműködésével elindított ? Felelős Alkoholfogyasztás Programjának keretében tette közzé kérdőívét, amely a felnőtt magyar lakosság felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos véleményét és attitűdjét vizsgálta. A válaszokból kiderül, hogy a felnőtteknek konkrét véleményük, sőt, megoldási javaslatuk is van a társadalom egészét érintő témában.

A Dreher Sörgyárak Zrt. Talmácsi Gábor közreműködésével indított Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként júliusban ? a Nagycsaládosok Országos Egyesületének támogatásával ? felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos közvélemény-kutatás indult a honlapon ? tudtuk meg a Tom és George étterembeli sajtótájékoztatón.

A közvélemény-kutatás továbblép a Milyen alkalmakkor és mennyi alkoholt fogyaszt? ? kérdéskörön, és a mértékletes fogyasztás egyéni értelmezése mellett a túlzott alkoholfogyasztás okozta társadalmi problémák megítélésére, kezelésére is kitér. A kutatási kérdőívet közel ötezer (4868) nagykorú személy töltötte ki, a kitöltők több mint 2/3-ada (67,7%) férfi, 1/3-a nő (32,3%). A válaszadók 94%-a 18-54 közötti korosztályból került ki.

A válaszadók közül 10-ből nyolcan az otthoni, vagy vendéglátóhelyen szervezett családi és baráti összejöveteleken, a bulik és a különleges alkalmak kategóriában jelölték be az alkoholos italok fogyasztását. A válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónapban egyáltalán nem fogyasztott alkoholt TV-nézés közben (66%) vagy étkezései alkalmával (55%).

A felelős alkoholfogyasztás egyéni meghatározásakor a kitöltők a mértékletességet, az alkalomszerű fogyasztást és a saját határok ismeretét emelték ki. Nem volt egységes a válaszadók véleménye a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határának megadásában. 38 %-uk a 2-3 óra alatt elfogyasztott 4-5 pohár italt (1 pohár egyenlő 0,5 l sör, 0,2 dl bor, 0,33 l koktél, 0,2 l pezsgő vagy 4 cl tömény), míg 37,5%-uk a hat, vagy annál több pohár italt jelölte meg a mértéktelen alkoholfogyasztás alsó határaként. A nők 24%-a már a 2-3 poharat is mértéktelen fogyasztásnak tartja.

A válaszadók közül 10-ből heten (78%) az ittas vezetést ítélték a felelőtlen alkoholfogyasztás egyik legsúlyosabb problémájának. Az erőszakot és vandalizmust a kitöltők 70%-a jelölte meg, csakúgy, mint a családok széthullását, amelyet 10-ből hatan ítéltek (67%) súlyos veszélynek.

A felelőtlen alkoholfogyasztás elleni intézkedésként a válaszadók több mint fele (55%) tartja nagyon hatásosnak a családon belüli nevelést és példamutatást. Tízből négy válaszadó szintén ide sorolja a szabadidő tartalmas eltöltését (44%), és a kitöltők 30%-a a korhatáros törvények betartását is.

A válaszadók legnagyobb hányada szerint (37%) egyáltalán nem hatásos intézkedés a felelőtlen alkoholfogyasztás ellen az alkoholtermékek árusításának korlátozása, 33 százalékuk úgy véli, hogy az alkoholtartalmú italok árának emelése szintén ebbe a kategóriába tartozik, csakúgy mint az orvosok bevonása, amelyet a válaszadók 17%-a ítélt egyáltalán nem hatásos intézkedésnek.

Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan kitöltötték a kérdőívet, hiszen a nagy érdeklődés azt jelzi, hogy foglalkoztatja az embereket a téma, és a társadalmi párbeszéd elindult. A felelős magatartás életünk egyik alapeleme, és az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása a felelős gondolkodás szerves részét képezi ? mondta Gary Whitlie a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója. ? Sok visszajelzést, véleményt kaptunk, ami nemcsak erősíti Programunk sikerességét, de új irányvonalakat, ötleteket is ad a folytatáshoz.

A kérdőív kitöltői között három nyeremény-utat sorsoltak ki az augusztus 16-i brnói MotoGP futamra, ahol a szerencsések élőben szurkolhatnak Talmácsi Gábornak, aki kezdetek óta partnere és résztvevője a Dreher Sörgyárak Zrt. Felelős Alkoholfogyasztás Programjának. A három nyertes (Ács Imre, Malomhegyi Gyula és Szántó Zsolt) két-két Gold VIP Dorna pass belépőjegyet kapott, amely a verseny ideje alatt belépésre jogosít a VIP Village helyszínekre, valamint bokszutca-látogatást is tartalmaz. A versenyt megelőző hétfőn Gábor a Hungaroringen bemutatót tart.

Kezdetek óta a Program aktív részese vagyok, és a kezdeményezés iránti nagy érdeklődés csak megerősített abban, hogy még többet és még hangosabban kell beszélnünk a felelős viselkedésről, döntéseink súlyáról. A közvélemény kutatás eredménye ? valamint az, hogy ilyen sokan kitöltöttük a kérdőívet ? igazolja, hogy a felelős alkoholfogyasztás nagyon sokunkat foglalkoztat, és hangot is adunk ezzel kapcsolatos véleményünknek! ? mondta el Talmácsi Gábor.

Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program

A Dreher Sörgyárak Zrt. 2008-ban indította útjára Felelős Alkoholfogyasztás Programját, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok közreműködésével. Idén januárban indult el a Program informatív honlapja, amelyet immár 77 ezren látogattak meg. A weboldal az egyéni felelősség központba állításával az érdemi tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt, emellett a látogatók bekapcsolódhatnak az oldalon kibontakozó fórumokba, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják véleményüket. Az oldal további különlegessége a speciális testábra, amely lépésről lépésére bemutatja, mi történik a szervezetben, amikor alkoholt iszunk.

Felelős Alkoholfogyasztás Programjának legújabb elemeként 2009 nyarán új rovattal, valamint egy közvélemény-kutatással bővült a rendkívül népszerű www.alkohol.info.hu weboldal. A Hónap témája rovattal a sörgyár havonta új témát vet fel a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatban, amelyet a Talmácsi Gáborral készült élethelyzet, valamint szakértői videó és a látogatói hozzászólások tesznek teljessé. A Program további újdonsága a júliusban a Nagycsaládosok Országos Egyesületének ajánlásával indított alkoholfogyasztással kapcsolatos felmérés.

Nagyszerű, hogy a Programunk eddig ilyen szép sikereket ért el ? mondta Gary Whitlie a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója. ? Az pedig külön büszkeséggel tölt el minket, hogy egyedüli magyar vállalatként Programunkat vállalásként nyújtottuk be az Európai Unió Alkohol és Egészség Fórumához.

Szóljon hozzá!