ZETApress

hírportál

Nemzetközi referencialabor Szegeden

A koraszülés megállításának gyógyszeres lehetőségeit is kutatja az SZTE izolált szervi laboratóriuma. A jövőben nemzetközi referencialaboratóriumként is működik a koraszülés megállításának gyógyszeres lehetőségeit kutató Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma. A kulcsfontosságú kutatóhely ugyanis február 17-től, keddtől szerb farmakológusokat is fogad, akik egy tréning keretében sajátíthatják el az ISOSYS izolált szervi rendszer használatát ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Február 17-e és 19-e között a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének izolált szervi laboratóriumába érkeznek a Nisi Egyetem Orvostudományi Kar farmakológusai, hogy egy tréning keretében elsajátítsák a Szegeden évek óta alkalmazott ISOSYS izolált szervi rendszer használatát. A készülék-együttest gyártó Experimetria Kft. ugyanis ? a sokéves közös kutatómunkának köszönhetően ? Dr. Gáspár Róbertet, a laboratórium vezetőjét kérte fel a szerb gyógyszerészek képzésére.

Az izolált szervi laboratórium a készülék fejlesztésének egyes lépéseiben is aktívan részt vett és jelenleg is közös, a méhműködést még pontosabban mérő rendszer korszerűsítésén dolgozik együtt a céggel. Az intézet egyik fő kutatási területe a terhes méhizomzat korai fájástevékenységének leállítására szolgáló szerek és hatásmechanizmusok kutatása, amely lényegében a koraszülés megállításának jövőbeni gyógyszeres lehetőségeinek keresését jelenti.

Az ISOSYS rendszer egy olyan készülék-együttes, amely magában foglalja az izomszövetek túléltetéséhez és összehúzódásaik mechanikai méréséhez szükséges eszköztárat, ugyanakkor egy modern szoftverháttérrel is rendelkezik, mely a mechanikai választ azonnal digitális jellé, görbékké alakítja. A görbék értékelését pedig egy komoly, világviszonylatban is kiemelkedő analizáló rendszer segíti. A szerb kollégák lényegében a készülék használatát fogják megtanulni, bél- és érszöveten végzett kísérletek közben ? magyarázza Dr. Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet egyetemi docense.

Macskássy Izolda közönségével találkozik

Február 20-án, pénteken délután 3 órától Macskássy Izolda festő-és grafikusművésszel találkozhatunk az SZTE Mérnöki Kar B épület szegedi (Mars tér 20.) tanácstermében, melynek házigazdája a Mérnöki Kar lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a helyszínen a művésznő képei megvásárolhatók.

Szóljon hozzá!