ZETApress

hírportál

Pályázat a rák ellen

Számolj a füsttel! ? címmel a Magyar Rákellenes Liga dohányzás elleni matematika pályázatot hirdet általános és középiskolások részére. Bizonyára mindannyian hallottátok már, hogy a dohányzás káros az egészségre. De vajon mennyire? Pontosítsuk ezt az információt a matematika segítségével! Készítsetek szöveges matematika példát a mellékelt adattárban megadott számok felhasználásával! ? kérik az illetékesek.

A pályaműveknek a következőket kell tartalmaznia: A példa pontos szövegét, amelyhez minél több adatot kell felhasználnod a mellékelt adattárból. A példa hibátlan megoldásának leírását. A szöveges választ és az eredményekből levonható következtetéseket, tanulságokat maximum fél gépelt/írott oldalban kifejtve. A pályázó adatai (név; életkor; osztály; lakcím; telefon/e-mail (ha van); iskola neve, telefonszáma és e-mail címe; tanár neve).

A pályázatok elbírálásának legfontosabb szempontjai: A matematika példa az adatok segítségével mennyire hatásosan hívja fel a figyelmet dohányzás káros hatásaira. A feladat matematikai szempontból milyen mértékben van helyesen és pontosan megfogalmazva, megoldva. A pályázatokat matematikusokból, orvosokból és civil szakemberekből álló zsűri értékeli. A májusban megrendezésre kerülő díjkiosztó ünnepség keretében a meghirdetett öt kategóriában a DECATHLON támogatásával értékes sporteszközöket kapnak a győztesek. A nyertes pályaműveket eljuttatjuk matematika tankönyvek szerzőihez, hozzáférhetővé tesszük az iskolák tanárai, a diákok és a sajtó számára. A legtöbb pályaművet beküldő iskolák különdíjban részesülnek!

Korosztályok: Általános iskola alsó tagozat (3 ? 4. osztályosok), általános iskola felső tagozat (5 ? 6. osztályosok), általános iskola felső tagozat (7 ? 8. osztályosok), középiskolai 9 ? 10. évfolyamosok és középiskolai 11 ? 12. évfolyamosok. A pályázatokat postai úton, vagy e-mailben lehet beküldeni.

Pályázatodban mindenképpen pontosan tüntessétek fel adataitokat! Beküldési határidő: március 31-e. A hiányos, vagy a későn leadott pályázatokat sajnos nem tudjuk elbírálni! Címünk: Magyar Rákellenes Liga 1507 Budapest, Pf: 7. vagy ezen a címen, (tárgy: Füst). Az elektronikusan elküldött pályázat esetén használjatok pdf fájlformátumot!

További információk a Magyar Rákellenes Liga honlapján, vagy Bajor Beától a (06-1) 787-3687-es telefonszámon és az iménti e-mail címen kaphatók. Jó fejtörést, sikeres pályázatot kívánunk! Az év onkológusa ? az én orvosom pályázat beküldési határideje egyébként megváltozott. Az új dátum a korábban leírtakkal szemben február 28-a helyett március 15-e lett.

Adattár

Adatok, melyeket a példákhoz használhattok: 95 ember hal meg naponta Magyarországon a dohányzás következtében. Öt és fél perccel rövidíti meg egy cigaretta a dohányzó ember életét. 520 Ft-ba kerül egy doboz cigaretta. A megkérdezett fiatalok 68%-a büdösnek tartja a cigarettát és mindössze 7%-uk tartja vonzónak. 7500 ember hal meg tüdőrákban, hazánkban évente. 88%-a a tüdőrákban megbetegedetteknek dohányzott élete során.

38%-a a 18 éves fiataloknak dohányzik; közülük minden második 11 éves kora előtt gyújtott rá először. Átlagosan 3260 db cigarettát szívunk el fejenként évente Magyarországon. Egy szál cigaretta maximum 10 mg kátrányt tartalmaz. 36%-a a felnőtteknek napi dohányos, ezzel a magas aránnyal a fejlett országok között a 3. helyen állunk. 39%-ról 22%-ra csökkent az USA-ban a dohányzók aránya 20 év elteltével, a társadalmi összefogásnak köszönhetően. A példákhoz ? a forrás megjelölésével ? egyéb adatok is felhasználhatók!

Szóljon hozzá!