ZETApress

hírportál

Csóró őrök?

Fegyveres szolgálatra jelentkeztem egy dél-budai értékszállító céghez. A hazugság-vizsgálatot követően alkalmassági vizsgálatra küldtek, melyet egy Budafoki úti üzemorvosi szolgálat végzett. Hallásom mellett a látásomat is megvizsgálták, s ekkor ért a döbbenet – írta egyik olvasónk.

A falon lévő számokat kellett fél-félszemmel elolvasnom – folytatódik a levél – s nekem mindegyiket könnyen sikerült. Nagyon jól lát – mondta a doktornő -, visel-e olvasáshoz szemüveget? – Másfél dioptriásom van – feleltem, de a doktornő ezt nem hitte el. – 55 éves korban magának már két és fél dioptriásra van szüksége! – mondta ellentmondást nem tűrő hangon.

Csodálkozásomra aztán rövid magyarázatba kezdett: Negyven éves kortól hatvan évesig a szem 5 évenként fél dioptriát romlik. 40 évesen egy, 45 évesen másfél, 50 évesen kettő, 55 évesen harmadfél, míg 60 évesen már három dioptriás szemüveg kell olvasáshoz. Ekkor a romlás megáll, s erősebb szemüvegre már nem lesz szükség.

Vegyen magának 2,5 dioptriás szemüveget a piacon! – folytatta a szemész. – Megvizsgálhatnám most a szemét, írhatnék is fel egy olvasószemüveget, de a legolcsóbb is legalább négyezer forint lenne SZTK-kerettel. Ha elmegy a piacra, ott kétszáz forintért is kap egyet az olvasáshoz.

S nem lesz baj, ha nem egyezik meg a tengelytávolság? – kérdeztem, de a doki megnyugtatott. – Maga úgysem olvas sokat, a munkájában sincs erre különösebb szüksége, azt a pár számot meg azzal is el tudja olvasni. Sokat ez már amúgy sem ront a dolgon.

Nem akartam vitatkozni, hiszen ő az orvos. Minek is magyaráznám, hogy a személy- és vagyonőrök sem mind izomagyú almafabéták, akik csak a NAGYBETŰT ismerik. Tudomásul vettem, hogy alaposan alul-értékeli tevékenységünket. A szemvizsgálatra, az új szemüveg felírására egy előítéletektől mentes szakembert keresek. Annyira csóró azért mégsem vagyok, hogy a saját egészségemre, szemem világára se tudjak áldozni párezer forintot – fejeződik be olvasónk panaszos levele.

S hogy milyen egy hazugság-vizsgálat? Ilyenen tavaly magam is részt vettem, melyet akkor meg is írtam a portálon. Alkalmazását egyébként az ombudsman a napokban törvénytelennek minősítette.

Szóljon hozzá!