ZETApress

hírportál

Egészséges közösségek

A Béres Egészség Hungarikum (BEH) Alapítvány megalapítása óta élharcosa annak, hogy az egészség nemzeti értékké váljon Magyarországon. A cél eléréséhez vezető út egyik fontos állomása az alapítvány első pályázati kiírása, amelynek keretében az öt- és tízezer fős települések nyerhetnek támogatást saját egészségtervük elkészítésével. Az elnyerhető támogatás összege településenként maximum kétmillió forint.

A pályázat egészségterv kidolgozására ösztönzi a településeket. Az egészségterv pontosan az adott közösségben élő emberek egészségének, életminőségének, életfeltételeinek javítását szolgálja. Az egészségterv a közösségben élők közös akaratát összegző egészségmegőrző stratégiai terv és cselekvési program. Tehát a pályázaton való sikeres szerepléshez, azaz az egészségtervek elkészítéséhez elengedhetetlen a lakóközösségek aktív részvétele.

A Béres Egészség Hungarikum Program megalapítása óta cselekvésre szólítja fel a magyar lakosságot, hogy tegyenek saját maguk és családjuk egészségéért, hiszen az egészségmegőrzés rajtunk (is) múlik. A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány Egészségterv pályázatára nem statikus, egy ember által megírt egészségmegőrzéshez kapcsolódó programgyűjteményekkel lehet jelentkezni, hanem közösségben készített, cselekvő összefogáson alapuló, a helyi igényekhez igazodó és fenntartható programokkal.

A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány pályázata

A pályázat elsődleges célja, hogy javuljon egy adott közösségben élő emberek életminősége, másodsorban pedig az, hogy erősítse a közösségek autonómiáját, önbizalmát, egyúttal felelősségérzetét is. A pályázatok benyújtási határideje szeptember 30-a. Az elbírálás után a települések jövőre valósíthatják meg az egészségtervek úgynevezett cselekvési programjait. A részletes pályázati kiírás letölthető a BEH Alapítvány honlapjáról.

A pályázati kiírást megelőzően az alapítvány április közepén az egészségtervek elkészítését megkönnyítendő felkészítő képzést tartott. A képzésen elhangzottak anyaga, valamint az Egészségmegőrzés a közösségekben című, az egészségterv írását segítő szakmai útmutató, szintén letölthető az alapítvány honlapjáról. A felkészítő képzésen való részvétel nem feltétele a pályázati részvételnek. A BEH Alapítvány szeptember 30-ig várja az öt- és tízezer fős települések pályázatait!

Szóljon hozzá!