ZETApress

hírportál

Bohócdoktorok is gyógyítanak Nyíregyházán

Vidáman zajlik minden hétfő a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályán, hiszen a Piros Orr Bohócdoktor Alapítványnak köszönhetően hetente egyszer nem csak vizitelnek a Bohócdoktorok, de abban is segítenek, hogy a vizsgálatok oldottabb légkörben folyjanak, tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatón.

A nevetés gyógyít. Tudják ezt azok a gyerekek is, akik az elmúlt két évben a Jósa András Oktató Kórház Gyermekosztályán töltött gyógyulásuk alatt találkozhattak a Piros Orr Alapítvány mindig vidám bohócdoktoraival. Azért vagyunk, hogy nevetéssel segítsük a gyerekek gyógyulását ? vallják az Alapítvány munkatársai. Küldetésük, hogy a jókedv és humor, mint gyógyító eszköz felhasználásával elősegítsék a kórházakban fekvő gyerekek mielőbbi gyógyulását.

Az intézmény gyermekorvosai jól tudják, és 2 éve tapasztalják is, hogy azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket sikerül időről időre felvidítani, jobbak a gyógyulási esélyeik. Ennek oka többek között az, hogy a nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ez által olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

Kedvezőek a tapasztalataink a Bohócdoktor programmal kapcsolatban, hiszen a gyógyító nevetés révén szemmel láthatóan oldódik a szorongás, javul a kis betegek és az orvosok, ápolók közötti együttműködés, amely radikálisan rövidebbé teszi a gyógyulás folyamatát. Óriási segítséget jelent a Bohócok munkája a diagnosztikus vizsgálatok során is ? mondta el Dr. Pikó Károly, a Jósa András Oktató Kórház főigazgatója, a sajtótájékoztatón.

A főigazgató Elismerő Oklevelet adott át a Piros Orr Alapítvány ügyvezető igazgatójának, elismerve a kis betegek gyógyulása érdekében hosszú ideje bizonyított erőfeszítéseiket, példaértékű munkájukat, hivatalosan is a Gyógyító Team tagjaivá fogadva az Alapítvány munkatársait.

A bohócdoktorok több mint 11 éve alkalmazzák a ?nevetésterápiát? a kórházakban. 22 bohócdoktor, akik speciálisan képzett művészek, jelenleg 9 kórházban látogatják és hangolják jókedvre a kis betegeket. Az alapítvány kitűzött célja, hogy tevékenységét minden egyes hazai kórházra kiterjessze, hogy így valamennyi kórházban fekvő gyerek hozzájuthasson a gyógyulást segítő vidámsághoz.

Személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is nem csak a gyerekek, de gyakran a szülők legnagyobb örömére is.

Szóljon hozzá!