ZETApress

hírportál

Közlekedés kánikulában

Nem kapcsolják be a légkondicionáló berendezést a buszokon, panaszkodik egy utas egy napilapban. Az Inter City-n negyvenegy fokban ültünk a másfél órás úton és még az ablakot sem lehetett kinyitni, írja egy másik levelező. Nagyon tudom sajnálni őket. Borzalmas lehet nekik a hirtelen hőmérsékletváltás a járműre való felszálláskor.

A levélírók bizonyára légkondicionált limuzinban suhannak a pályaudvarra, vagy a buszmegállóba. Kocsijuk hűvösében bizonyára a húsz fok körüli hőmérsékletet élvezik. Aki gyalogszerrel érkezik, azt sem zavarja a kinti kánikula. Néger inas legyezi őket mindaddig, amíg a jármű megérkezik. Őket a buszok, vonatok belsejében uralkodó forróság alaposan megkínozhatja.

Sajnos én nem vagyok ilyen módos, sajnos nekem az utcán is el kell viselnem a kánikulát. Én az odakinti 35 fokból szállok be a hasonló hőfokú utastérbe. Nekem ott sincs melegebb, mint odakint. A légkondicionált járműveknél más a helyzet. Ott kimondottan fázom, ha felhevült testem 15 fokkal hűvösebb környezetbe kerül, még akkor is, ha ez a hűvösebb levegő egyébként húsz fokos. S mivel a kánikulában egy szál ingben vagyok, még könnyen meg is fázhatok.

Inni is tudni kell!

Fogyasszunk minél több folyadékot a kánikulában, mondják az orvosok. Igazuk van, tényleg ez a megoldás, de nem mindegy az sem, hogy mit és hogyan iszunk. A felhevült testbe bevitt jeges folyadék könnyen megbetegedést okozhat. Lehűl a garat, köhögést okozhat, és torokgyulladást kaphatunk. A gyomrunkba jutó hideg folyadék a szomszédos tüdőnek is árthat, tüdőgyulladást is kaphatunk.

A múltkor elnéztem a fiatal nőt, aki a Ferenc körút és a Deák Ferenc tér között hétszer is ivott a metrón. Minden megálláskor és mind a három állomás között szájához emelte az üdítős üveget az alig öt perces úton, miközben alig fogyott el egy ujjnyi folyadék. Neki ez az ivászat nem folyadékpótlás volt, hanem pótcselekvés ugyanúgy, mind dohányosoknak a rágyújtás. Azt hiszem, az orvosok sem ezt javasolták, amikor a minél több folyadék fogyasztásáról beszéltek.

Szóljon hozzá!