ZETApress

hírportál

Közösségi nap a törődés jegyében

Idén tizenegyedik alkalommal tartanak ma Közösségi Napot a Novartis munkatársai. A mára már hagyománnyá vált segítségnyújtás célja a beteg embertársak közérzetének és általános környezeti állapotának javítása, másfelől mindez lehetőséget nyújt a munkatársak számára, hogy segítsék és támogassák azokat a közösségeket, ahol élnek és dolgoznak.

Az nemzetközileg Community Partnership Day elnevezésű kezdeményezés a vállalat létrejöttének, a Ciba Geigy és a Sandoz 1996-ban történt egyesülésének állít emléket. Az idei Közösségi Nap kiemelt helyszíne Magyarországon a Gödi Szociális Otthon.

Világszerte Novartis dolgozók ezrei csatlakoznak a vállalat hagyományos közösségi napjához, melynek során önkéntes társadalmi munkával segítik a helyi közösségeket. Ezen a napon a munkatársak betegekkel és hátrányos helyzetű emberekkel való törődésre és aktív fizikai munkára cserélik fel az irodai tevékenységet. A közösségi napot 1997-ben tartották meg először, amivel minden év áprilisában a vállalat közösségek iránti elkötelezettségét kívánják jelezni.

Mivel a Novartis számára fontos, hogy a lehető legteljesebb módon beilleszkedjen a helyi társadalomba, minden évben olyan helyszíneket látogatnak meg, ahol lehetőség adódik a törődés és gyógyítás szellemében, a betegek állapotának és környezetének javítására. A vállalat munkatársai minden év áprilisában ellátogatnak a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol a tavaszi kertrendezésben segédkeznek. Idén is segítséget nyújtanak kórház környezetének rendezésében, a tervekben a Kórház kerítésének felújítása és az intézményhez tartozó kert szépítése szerepel.

A Novartis Hungária Kft. munkatársai hasonló tevékenységgel igyekeznek megszépíteni a Madarász utcai Gyermekkórház külső terét is, ahol a kerítésfestés mellett tuja- és virágültetéssel igyekeznek örömet vinni a kórház lakóinak mindennapjaiba.

Az egészségügyi intézmények érdekében végzett munka mellett a szervezők különös gondot fordítanak a fogyatékkal élő gyermekek oktatásáért felelős iskolák támogatására. Az Ív Utcai Mészáros Jenő általános iskola tanárai és diákjai immár 10 éve visszavárják a Novartis munkatársait áprilisban. A közösségi napon a dolgozók az iskola udvarát takarítják ki, emellett gyermekjátékokkal és sorversenyekkel csalnak mosolyt a gyermekek arcára.

Idén a közösségi tevékenység legfontosabb helyszíne a Gödi Szociális Otthon, ahol több mint kétszáz, mentálisan és testileg sérült fiatalt gondoznak nevelőik. A vállalat munkatársai igyekeznek ezen a napon segítséget nyújtani az intézmény dolgozóinak, hogy több idejük maradjon a beteg gyermekek gondozására, illetve hogy szebb környezetben élhessenek az intézmény lakói. Megújul a Szociális Otthon kerítése és a park padjai, virágok és tuják kerülnek az intézmény kertjébe, és a Novartis munkatársai elvégzik az egyéb szükséges kertrendezési és takarítási munkálatokat is.

A Novartis társadalmi szerepvállalása a közösségi napon túl számos területre kiterjed. Tavaly a cégcsoport világszerte 755 millió dollár értékben látta el gyógyszerrel a rászoruló térségeket. Ezek a programok magukban foglalják a WHO-val (World Health Organisation) közös kezdeményezéseket is, így a leprában és a TBC-ben szenvedő betegek számára adott ingyenes gyógyszer-adományokat és a malária kezeléséhez nyújtott költségtámogatást is.

Magyarországon a Novartis Hungária Kft. évek óta kitartó támogatója a magyar transzplantációs orvoslásnak, számtalan daganatos betegségekkel foglakozó rendezvény és betegszervezet rendszeres támogatója. A vállalat harmadik éve áll Népegészségügyi Program keretében futó, a Magyar Hypertonia Társaság által indított Éljen 140/90 alatt! ? program mellett, amely mára az egyik legjelentősebb lakossági felvilágosító program a magasvérnyomásos-betegek állapotának javításában.

Szóljon hozzá!