ZETApress

hírportál

Tíz magyarból négy túlsúlyos

A Norbi Update étel házhoz szállítás ideiglenesen szünetel, majd május 7-től a Food Express Kft-vel közösen indul újra, tudtuk meg a Hotel Danubiusban rendezett közös sajtótájékoztatón. A péntek délelőtti eseményen számos művész és sportoló is megfordult, s Norbi nemrég megtalált édesapja, Bauer Sándor fotóriporter szorgalmasan fényképezte a hírességeket a fiától kapott új géppel.

Először a GfK munkatársának előadását hallgattuk meg, majd egy orvos beszélt a kövérségről, mint népbetegségről. Elmondták, hogy az elhízás és annak kísérő betegségei következtében Magyarországon minden órában legalább heten halnak meg. Honfitársaink betegségtudata és a túlzott testsúlyból eredő problémák iránti érzékenysége egyelőre elmarad a helyzet súlyosságának mértékétől, pedig a magyarok mintegy hatvan százaléka elégedett egészségi állapotával.

Az elhízás robbanásszerűen terjed egész Európában, így Magyarországon is. Az elhízás jelentőségét kísérő betegségei és az ezekből adódó halálozás határozza meg. A WHO szerint egyes európai országokban a halálozások több mint tíz százaléka az elhízáshoz köthető. Hazánkban az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások pedig évi harmincmilliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki.

Egy nemzetközi felmérés szerint a kutatásban résztvevő országokban átlagosan a felnőtt férfiak 56 százaléka és a felnőtt nők 49 százaléka túlsúlyos, s mindkét nemnek átlagosan 17 százaléka tekinthető elhízottnak. Az elhízás hazai előfordulása a felnőtt korú lakosság körében mintegy húsz százalékra tehető, mindazonáltal a túlsúlytól szenvedők aránya eléri a 47 százalékot. Ezen arányokat illetően pedig az elmúlt évtizedben egy folyamatosan növekvő trend rajzolódott ki egész Európában.

A WHO becslése szerint 2010-ig az elhízás előfordulási gyakorisága több százalékponttal nőni fog, illetve 2030-ig a felnőttkori elhízás előfordulása megduplázódhat minden régióban. A túlsúlyosság és az elhízás gyakorisága felnőttkorban az életkorral együtt növekszik, legmagasabb szintjét az ötvenes-hatvanas éveikben járó felnőtteknél éri el. Számos uniós országban az 50 és 70 év közötti lakosság több mint hetven százaléka túlsúlyos, vagy elhízott.

Népbetegség az elhízás

Magyarországon a lakosság egyötöde elhízott és negyven százaléka túlsúlyos. A nem megfelelő súllyal rendelkezők aránya tehát összesen 61 százalékot tesz ki. Az utóbbi 30 évben a gyermekek körében is egyre a túlsúlyosak aránya a fejlett országokban. Európában közel kétszer annyi kövér gyerek van ma, mint 1970-ben.

A felmérések szerint hazánk a középmezőnybe tartozik, de az elhízás nálunk is növekvő tendenciát mutat: míg a ?70-es években csak a gyermekek körülbelül 8 százaléka volt kövér, ma már 12-18 százalékuk. A tendencia nem meglepő, hiszen életmódunk változása ezt magában hordozza: a gyorséttermek elterjedése, fizikai aktivitás csökkenése mellett a hagyományosan kalóriadús magyar konyha megtartása. Ezek egyaránt érintik a felnőtteket és a gyermekeket is.

Ha mindkét szülő kövér, gyermekeik kétharmada elhízott lesz. Ha az egyik szülő túlsúlyos, a másik átlagos alkatú, akkor a gyermekek fele lesz elhízott. A kövér gyerekek 40-85 százalékánál a túlsúly állandósul, ugyanakkor a gyerekkori elhízás a későbbi testsúlytól függetlenül is befolyásolja a felnőttkori egészségi állapotot és halálozást. Ám mindezek ellenére honfitársaink többsége ? mintegy 61 százaléka ? elégedett saját egészségi állapotával.

Norbi és csapata a probléma orvoslására most elindítja a Egészséget, Magyarország! mozgalmat, melyhez számos orvos is csatlakozott. Ez egy olyan kezdeményezés, aminek a célja az, hogy a negatív életviteli- és táplálkozási szokások veszélyeire felhívja a figyelmet, edukációs szerepet töltsön be Magyarországon az egészségtudatos szemlélet kialakításában és elterjesztésében. Egy igen átfogó, teljes körű reformprogram, igen széles rétegekben érintve Magyarország unfittségének, kövérségének, és az ebből származó betegeskedésének kezelését, eme problémakör megoldását.

Társadalmi összefogás szükséges!

Az Egészséget, Magyarország! reformprogramot igen neves szaktekintélyek, orvosok valamint hétköznapi sztárok közreműködésével, csatlakozásával szeretnék megvalósítani. Az egyik céljuk, a média és az egyéb társadalmi szervek bevonása a programba. A másik pedig az, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk, akár hírességek, akár sportolók, politikusok, akár szakmai vagy civil szervezetek, egészségügyi szervezetek, akár civil emberek.

A mozgalom programjai: harc az elhízás, mint népbetegség elleni project, harc a gyermekkori elhízás ellen, Zsírfilm című magyar dokumentumfilm elkészítése az elhízásról és egészségtelen táplálkozásról. 2 új könyv lesz a mozgalom alapköve. Az egyik a Vallomás, melyben Norbi leírta, amit eddig nem mert elmondani, a másik a Norbi Update könyv, melyben minden van, amit a fogyásról tudatni akar. A két könyv bevételét szánja a Mozdulj meg, Magyarország! Projektre, melynek további két fő programja van. Egyik a Réka kártya, melyen Rubint Réka ad edzési tanácsokat az otthoni és edzőtermi használatra. A másik a Roadshow, mely egy országos rendezvénysorozat legalább kéttucat helyszínen, tömegsporttal és különböző szűrésekkel.

A két könyvet egyelőre tízezer példányban adják ki háromezer forintos áron, de mint Norbi kérdésemre elmondta, a korábbi hasonló példányszámú könyvét 12-szer nyomták újra. A bevételből így biztosan telik a roadshowra. Az egyik állomásuk Gödöllőn lesz, s az Állami Balattintézet képviselője együttműködét ajánlott fel rá a sajtótájékoztatón.

Az vagy, amit megeszel! ? mondják sokan, így az egyik projekt is hasonló címet kapott. Ennek is két fő programja van. Egyik a Norbi Update1 gyorsétterem, ahol a cél Update1 gyorsétterem-hálózat létrehozása országosan, majd külföldön is. Másik pillére a Norbi Update házhozszállítás együttműködve a Food Expressel.

Norbi szerint az egészséges életmódra már az iskolában meg kell tanítani a gyerekeket, s erre is vannak ötletei. Már az első osztályban tanítani kéne a táplálkozási kultúrát, s a heti két testnevelési óraszámot is napi kettőre kéne emelni. Nem az órák száma növekedne ezzel, hanem a többi óraszám rovására tenné, mert szerinte az iskolában rengeteg felesleges dolgot tanulunk. Hiába van tele valakinek a feje tudománnyal, ha teste satnya, van elhízott, nem fognak kapkodni utána a munkaerő-piacon. Az első benyomás a meghatározó egy tárgyaláson, s a kisportolt test félsiker. Azt már csak én teszem hozzá csendesen, hogy az izomagy sem nyerő hosszú távon, így az elméleti tantárgyakat sem kellene elhanyagolni!

Szóljon hozzá!