ZETApress

hírportál

Tartsa 140/90 Hgmm alatt!

A Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indított Éljen 140/90 alatt! programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nőtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában. A 2006 novemberében indított adatfelvétel, és az azóta már részben feldolgozott regiszter adatok, valamint a tavaly őszi lakossági kutatás azt mutatják, hogy a program elérte a kitűzött célokat, illetve az érintettek oldaláról megfogalmazódott az igény egy ilyen irányú, segítő kezdeményezés folytatására.

A 18 hónapos felvilágosító, az orvos-betegegyüttműködés elősegítésére és a betegedukációra fókuszáló program eredményeként elmondható, hogy a Magyar Hypertonia Társaság ?Éljen 140/90 alatt!? elnevezésű kezdeményezése pozitív eredményekkel szolgált, és elérte a Társaság által megfogalmazott célokat.

Eredmények

A kezdeményezés hatásának mérésére 2006 novemberében a programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek első eredményei azt mutatták meg, hogy az extrapolált adatok szerint a mozgalom segítségével mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitűzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhető meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest.

Az újbóli mintavétel alapján a feldolgozott adatokból kitűnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya.Az LHS Consulting 2006 novemberében telefonos kutatást indított a mozgalom lakossági fogadtatásának felmérésre. Az ezer fős megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók 45 százaléka találkozott az ?Éljen 140/90 alatt!? című programmal.

A program céljaival megegyezik az is, hogy a megkérdezettek 46,1 százaléka legalább havonta ellátogat kezelőorvosához, 67,9 százalékuknak pedig megmérik a vérnyomását az orvos-beteg találkozások alkalmával. Emellett a válaszolók 55,4 százaléka rendszeresen méri otthon a vérnyomását, 57,4 százalékuknak pedig van otthon vérnyomásmérő készüléke.

Az üzenetátadás sikerét jelzi, hogy a megkérdezettek 95,4 százaléka tisztában van vele, hogy a normális vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm, az edukációs kampány hatására 48,6 százalékuk figyelmeztette ismerőseit, hogy figyeljenek oda vérnyomásukra, további 11,8 százalékuk pedig nagyobb gondot fordít saját vérnyomásértékeinek alakulására.

A válaszadók egyértelműen úgy gondolják, hogy a magas vérnyomás veszélyes betegség, amelynél fontos az odafigyelés és a gondozás, illetve tisztában vannak a program által is megfogalmazott ténnyel, hogy csak rendszeres és folyamatos kezelés mellett tartható fenn a magasvérnyomásos-betegeknél a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték.

A véleményt nyilvánítók 76,3 százaléka gondolja úgy, hogy hasznos mozgalom jött létre az ?Éljen 140/90 alatt!? programmal, 15,6 százaléka nyilatkozta, hogy a kampány hatására jobban odafigyel vérnyomására, 4,2 százalékuk pedig rendszeresen feljegyzi az otthon mért vérnyomásértékeit.

Nem hagyjuk annyiban!

A fenti visszajelzések alapján a Magyar Hypertonia Társaság úgy gondolja, hogy az elért eredményeket tovább kell erősíteni, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeknek további segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy vérnyomásukat képesek legyenek 140/90 Hgmm alatt tartani, mert csak ily módon csökkenthető a hipertónia okozta szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának esélye. A fenti célok elérése érdekében az ?Éljen 140/90 alatt!? program idén újabb eszközökkel segíti az orvosok munkáját, ezáltal az érintett betegek túlélési esélyeinek javítását.

A Társaság a 2007-es évben különleges hangsúlyt fektet a háziorvosok és kezelőorvosok mellett dolgozó asszisztensek képzésére. Egy 8 állomásos előadás sorozat keretében, neves szakemberek segítségével hívják fel az asszisztensek figyelmét a gondozás jelentőségére, valamint a legfontosabb tényezőkre, amelyekre a mindennapi munkájuk során feltétlenül oda kell figyelniük, amikor egy magasvérnyomás-betegségben szenvedő beteggel találkoznak.

A képzésen részt vevő asszisztensek megismerkedhetnek a gondozást elősegítő eszközök használatával is, amelyek mind nekik, mind az orvosoknak hasznos segítséget nyújthatnak a hipertóniás betegek megfelelő szív- és érrendszeri értékeinek szinten tartásához. A kreditpontos továbbképzés végén a Társaság minden, a képzést sikeresen teljesítő asszisztenst ?a Hypertonia Gondozás Minősített Asszisztense? címmel tünteti ki.

Az asszisztens továbbképzés mellett 4 nagyvárosban folytatódik a háziorvosok kreditpontos továbbképzése is. A korábbi gyakorlattól eltérően a képzésen részt vevő orvosok már nem csak előadásokat hallgathatnak meg a szív- és érrendszeri betegségek kezelésével és tendenciáival kapcsolatban, hanem szakavatott moderátor segítségével konkrét esettanulmányok feldolgozásával fejthetik ki véleményüket a helyes és célszerű kezelési irányelvekről. A képzések mellett a Magyar Hypertonia Társaság komplex eszközrendszerrel kívánja segíteni az orvosok és asszisztensek mindennapi tevékenységét.

Fontos a továbbképzés!

A folyamatos gondozás elősegítésére Tanácsadó kézikönyvet állítottak össze, amelynek egyes részeit a havi rendszeres orvos-beteg találkozásokkor adják át a magas vérnyomásban érintett betegeknek. A modulos szerkezet ösztöni a beteget arra, hogy rendszeresen látogassa kezelőorvosát, ugyanakkor minden egyes rész önállóan feldolgoz egy-egy témakört, valamint hasznos tanácsokat ad a magasvérnyomásos-beteg életvitelével kapcsolatban.

A programba bevont betegek emellett feliratkozhatnak egy rendszeres SMS, e-mail és levél értesítő szolgáltatásra, amely segíti őket a kezelés folytonosságának fenntartásában.

A Társaság idén megújítja a már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonalát is, amely a korábbi élő kapcsolaton kívül, már a fennmaradó időszakban is kibővített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklődőket. A tanácsadó vonal 2007. április 2-tól érhető el újra.

A fenti eszközökön kívül a tavalyi sikeres betegszervezeti pályázatot idén is meghirdeti a Társaság. Március elejétől már hozzáférhető internetes oldalukon a pályázat kiírása és a beküldendő pályázati lap, illetve a civil szervezetek újsághirdetésben és postai úton is értesülhettek a lehetőségről. Az érdeklődők a pályázattal kapcsolatban további információt kaphatnak e-mail címükön, vagy a 270-2822 telefonszámon.

Szóljon hozzá!