ZETApress

hírportál

Megvan az 5000. újvesés

A magas-vérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő 52 éves Birszki János élhet újra teljes életet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán elvégzett 5000. vesetranszplantációnak köszönhetően. A műtét február 9-én vasárnap történt, a beteg jól van, a 12. napon hazaengedték a klinikáról.

Az Üllői úti SE Semmelweis Szalonban délelőtt dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkári köszöntője után dr. Merkely Béla rektor a Semmelweis Egyetem transzplantációs tevékenységéről tájékoztatta a megjelenteket. Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a legfrissebb Eurotransplant adatokat ismertette. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinika vezetője a hazai tüdőtranszplantáció eredményeiről beszélt – melyre csak 2015-től van lehetőség itthon -, végül dr. Kóbori László, az SE Baross utcai Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója az 5000. vesetranszplantációt mutatta be. A sajtótájékoztatót követő interjúk után a szomszédos klinikán lehetőségünk nyílt vágóképezésre és az érintett beteggel való megismerkedésre, aki kontrollra érkezett ma vissza otthonából.

Ma már a szervátültetés rutinfeladatnak számít. A betegek életéért folytatott küzdelem nem verseny, de Magyarország a szív-, a vese- és a májátültetést tekintve jó helyzetben van az európai országok között. Mindezt a magas szintű orvosképzés, betegellátás és tudományos háttér teszi lehetővé, amelyben az egyetem élen jár. A szervnyerésekről idekattintva olvashatunk.

A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán 2019-ben összesen 130 cadaver donoros veseátültetést végeztek, ezzel a Semmelweis Egyetem két helyet javítva, az első helytől mindössze egyetlen beavatkozással lemaradva a 2. helyen végzett az Eurotransplant legfrissebb listáján. Az intézmény májtranszplantációk tekintetében is előrébb került, szintén a 2. helyet kapta az aktív transzplantációs centrumok között. A Semmelweis Egyetem a szívátültetések számát tovább növelve 2019-ben is megőrizte rangos 2. helyét.

Sokan sokat tettek azért, hogy az SE az európai országok hasonló intézményeinek sorában a legjobbak között legyen a transzplantációk számában. A szívátültetésekből tavaly 64-et, májátültetésből 80-at végeztek el. A legfontosabb cél, hogy minél több betegnek biztosítsanak minőségi életet ezekkel a műtétekkel. Az intézményben 3500 szervátültetettet követnek, kezelnek folyamatosan.

Tavaly Magyarországon az elhunyt donorból történő szervadományozások száma 180 volt, ami 12-vel több az előző évinél. Agyhalottakból 543 szervet távolítottak el és 30 élődonoros veseátültetésre is sor került. Tavaly 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, öt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés, valamint 18 tüdőátültetés volt. A transzplantációs várólistára 612 új beteg került fel. A két hete beültetésre került vese az Eurotransplant révén repülővel érkezett Magyarországra, mintegy 100 ember összehangolt munkájának köszönhetően 17 óra alatt, majd egy 30 perces műtét során ültették be a betegbe, akinek szervezetében azonnal működni kezdett.

Februártól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) működteti a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét, amelyet eddig a Nemzeti Nép-egészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven. A regiszterben a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat tartják nyilván, ebben minden szerv- és szövetkivétel előtt kötelező ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni!

A regiszter február 1-jén elindult, az adatok átadása és importálása az új rendszerbe megtörtént, és minden papíralapú dokumentum is átkerült az OVSZ-hez. A korábbi helyre küldött postai küldeményeket és telefonhívásokat átirányították, és minden érintettet tájékoztattak a változásról. Az új rendszernek köszönhetően javult a minőség, a biztonság, könnyebb a nyomon követés, a visszakeresés, és csökkent az intenzív osztályok adminisztratív terhe.

A jogszabály módosítása biztosítja, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkező halála esetén is legyen lehetőség a tiltakozó regiszter lekérdezésére. A Nemzeti Nép-egészségügyi Központ és az OVSZ tavaly márciusban nyújtotta be a jogszabály módosítását célzó javaslatot, a módosító rendelkezés pedig decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben. A felkészülési időszakban új szoftvert fejlesztettek, és a tiltakozás lekérdezését a potenciális donor jelentéséhez kapcsolták, tehát a lekérdezés az adatok alapján automatikusan történik.

Szóljon hozzá!