ZETApress

hírportál

Komáromból várják a darut

Már csak a 200 tonna emelésére képes Clark Ádám úszódarut várják a dunai hajóbaleset helyszínére a mentés vezetői ? közölte a mentés koordinálásával megbízott TEK főigazgatója délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján.

Hajdu János rendőr vezérőrnagy elmondta, hogy a mentőeszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik Komáromból a Margit hídnál múlt szerdán 21:05-kor történt baleset helyszínére, mert a Duna magas vízállása miatt nem fér át a hidak alatt. Hozzátette, hogy hétfőn az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már érdemi mozgásra is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai-magyar merülésekre is sor kerülhet.

Az 1949-ben épült Hableány 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A Duna átlagos vízállása 517 centiméter, a balesetkor 501 centiméter volt, a hajó 9 méteres mélységben fekszik. A folyó szélessége a baleset helyszínén 453 méter, a másodpercenkénti vízhozam ötezer köbméter, a sodrás sebessége pedig rendkívül nagy, 4 méter/másodperc, továbbá a 12-15 Celsius fokos vízben a látótávolság gyakorlatilag nulla centiméter ? ismertette a körülményeket a főigazgató.

A rendőr tábornok elmondta, hogy az első merülésre május 30-án csütörtökön 20 órakor került sor, ám kiderült, hogy a körülmények teljesen lehetetlenné teszik a munkavégzést, a búvár a mélybe vezető létrát sem tudta elhagyni. Másnap délután a hídpillér árnyékából kísérelték meg a merülést, ám így sem tudott mozogni a búvár, sőt visszatérés közben egy cső beragadása miatt őt is menteni kellett.

Arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté, ebben a hatóságokon túl a tudományos élet képviselői is segítségükre vannak. A többi között 54 tagú, 27 speciálisan kiképzett búvárt is magában foglaló koreai küldöttség támogatja a munkát, és csatlakoztak az osztrák Cobra terrorellenes egység szakemberei is. Ausztriából és Norvégiából szonártechnikát küldtek, a cseh terrorellenes szolgálat pedig víz alatti drónsegítséget ajánlott fel. Minden eszközzel a feladat végrehajtására törekednek, ám egyvalami szigorúan tilos: az életveszély miatt tiltják a búvároknak, hogy behatoljanak a hajótestbe!

Shunkeun Song, a Dél-koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve minden magyar állampolgárnak, aki kifejezte a részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, hogy engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, ugyanakkor elfogadják a TEK azon irányelvét, hogy a legfontosabb a merülő búvárok életének védelme. Továbbá felszólította a Duna mentén élőket: azonnal jelentsék, ha bárhol holttestet vagy holttestre utal nyomokat találnak.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője emlékeztetett, hogy május 29-én a Hableány termes sétahajó és a Viking Sigyn kabinos szállodahajó összeütközésekor a Hableány 7-8 másodperc alatt elsüllyedt. A sétahajón 35-en tartózkodtak, 33 dél-koreai és két magyar állampolgár. A rendőrség 21:15-kor kapta a riasztást. A rendőr alezredes közlése szerint az első vízi járőr még abban a percben, az első járőr pedig négy perccel később érkezett a bejelentésben szereplő helyszínre.

A mentésben a különböző hatóságok részéről 621-en vettek részt, illetve számos önkéntes szervezet is segítette a tevékenységet. A balesetet követően hét embert sikerült kimenteni, hét holttestet találtak, illetve 21 embert eltűntként kezelnek hatóságaink. A halottak, illetve kimentettek valamennyien dél-koreaiak, utóbbiak már mindannyian elhagyhatták a kórházat. Az áldozatok keresése jelenleg is tart hajók, helikopterek, járőrkocsik, összesen 158 rendőr részvételével ? sorolta a szóvivő.

Az alezredes megerősítette, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésének gyanújával őrizetbe vette Jurij C-t, a szállodahajó 64 éves ukrán nemzetiségű kapitányát, és az ügyészség indítványára szombaton a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását. Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központot bízta meg a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal ? tette hozzá Gál Kristóf.

Szóljon hozzá!