ZETApress

hírportál

Hajléktalanok bíróságon

Zoltán fővárosi tárgyalásaBíróság elé állítottak hajléktalan embereket. Az első gödöllői bírósági tárgyalás után pénteken Budapesten is sor került az első olyan bírósági ítéletekre, amelyeket a közterületi hajléktalanság hatósági üldözéséről szóló új, október 15-én hatályba lépett szabályozás alapján hoztak.

A bíróság mindkét esetben megállapította a szabálysértést, és mindkét esetben figyelmeztetés büntetés mellett döntött. Az egyik eljárás alá vont személy, egy 61 éves hajléktalan nő védelmét az Utcajogász Egyesület önkéntes ügyvédei látták el. A fellebbezése nyomán az ő ügyében másodfokú eljárásra kerül majd sor. A Város Mindenkié csoport által indított petíció arra kéri a rendőrséget, hogy ne kezeljék bűnözőként a hajléktalan embereket! ? tudatták sajtósaik.

Október 15-én lépett hatályba az a szabálysértési törvénybe foglalt rendelkezés, amely az ország minden településén, minden közterületen elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánítja a közterületi hajléktalanságot. Budapesten pénteken került sor az első két olyan bírósági tárgyalásra, amelyeket a rendőrség már az új szabályozás alapján indított hajléktalan emberek ellen. Az első bíróság elé állított hajléktalan embert a Fővárosi Törvényszék figyelmeztette és a kirendelt védő díjának, 6350 forintnak a megfizetésére kötelezte. A második ügyben, amit szintén aznap kora délután tárgyalt a bíróság, az eljárás alá vont személy egy 61 éves, tartós beteg nő volt, aki élettársa halála után vesztette el a lakhatását. Őt az Utcajogász Egyesület ügyvédei védték a tárgyalás során.

Az Utcajogász ügyvédei szerint az alkalmazott jogszabály a magyar állam által elvben elismert nemzetközi jogi egyezményekbe, valamint az Alaptörvény rendelkezéseibe ütközik. Ezért indítványozták, hogy az ügyben eljáró bírósági titkár a döntés előtt forduljon az Alkotmánybírósághoz, ami felülvizsgálhatná a vonatkozó szabályozást. A bíróság azonban egyaránt elutasította ezt, és az eljárás megszüntetésére vonatkozó indítványukat.

Idehoztak, mint egy sorozatgyilkost…

A bíróság nem engedélyezte, hogy az eljárás alá vont hajléktalan nő személyesen jelen lehessen a tárgyalóteremben. Abszurd módon ugyanabban az épületben kellett egy kamera és egy képernyő előtt ülnie ? a közvetítést csak nehezen tudta követni, a bírósági titkár kérdéseit több alkalommal nem hallotta, illetve nem értette. Az őt védő ügyvédekkel is csak telefonon egyeztethetett. Az Utcajogász álláspontja szerint mindezek miatt sérültek a tisztességes eljáráshoz fűződő jogai, valamint a védelemhez való joga. Szintén sértette a tisztességes eljárás követelményeit, hogy a bíróság arra hivatkozva nem hallgatta meg a védelem tanúját (egy közeli lakót, aki ismeri az eljárás alá vont hajléktalan nőt), hogy ő enyhítő körülményeket tárna a bíróság elé.

A bíróság végül annak ellenére állapította meg a szabálysértést, hogy a szabálysértési törvénybe foglalt tényállást a hajléktalan nő nyilvánvalóan nem merítette ki: nem egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül élt közterületen. A rendőrség közérdekű munka (vagyis fizetés nélküli kényszermunka) kiszabását kérte. A bíróság végül figyelmeztetés mellett döntött. Az ítélettel szemben az ártatlanul elítélt hajléktalan nő fellebbezett ? az ügy így másodfokra kerül. Ha pedig ott is jogsértő ítélet születik, az Utcajogász Egyesület kész a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni az ügyet.

Folytatódik a hajléktalan emberek üldözése

Rendes eljárásban folytatja a bíróság Zoltán ügyének tárgyalását. Délelőtt tartották meg Zoltán bírósági tárgyalását, akit két nappal korábban, 19-én pénteken vett őrizetbe a rendőrség a Móricz Zsigmond körtéren. A kétnapos őrizet után a bíróság feltehetően az érintett egészségügyi állapota miatt a különleges eljárást felfüggesztette és a tárgyalást a rendes szabályok szerint később fogják megtartani. Zoltánt a döntés után azonnal szabadon bocsátották. A hajléktalan férfit az Utcajogász képviselte.

Október 15-én lépett hatályba az a szabálysértési törvénybe foglalt rendelkezés, amely az ország minden településén, minden közterületen elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánítja a közterületi hajléktalanságot. A nyilvánosság számára eddig 4 őrizetbe vétel ismert (egy Gödöllőn és három Budapesten), az első három esetben a bíróság figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan embereket. Mint a korábbi budapesti esetekben, a bíróság most is csak telekommunikációs eszközökkel biztosította az érintett részvételét a tárgyaláson. Hiába kérték a jogászok, hogy személyesen jelen lehessen a tárgyaláson, ezt a korábbi esethez hasonlóan a bíró most sem engedélyezte. Azt viszont igen, hogy az egyik jogi képviselő átmehessen a pár méterre lévő másik szobába és személyesen az érintett mellett lehessen a tárgyalás alatt.

A mai tárgyalás gyorsan véget ért. Miután a bíró feltette az érintett egészségügyi állapotára vonatkozó kérdést és Zoltán elmondta, hogy érelzáródása, gerinctörése, csuklótörése és bordatörése is van, a bíró szünetet rendelt el és vélhetően emiatt be is fejezte a tárgyalást. Zoltánt szabadon bocsátották és az eljárást a rendes szabályok szerint folytatják egy később kijelölt időpontban. Ha a bíró valóban Zoltán egészségügyi állapota miatt fejezte be a mai gyorsított eljárást, akkor felmerül annak a gyanúja, hogy már az őrizetbe vétel sem volt jogszerű.

Levélküldő kampányt indítottak

A Város Mindenkié csoport A hajléktalanok nem bűnözők! címmel nyílt levelet intézett az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, amelyhez a Szabad aHang honlapon bárki tud csatlakozni. A levél, amelynek egy hatalmas méretű példányát a tárgyalás után A Város Mindenkié aktivistái a Gyorskocsi utcai rendőrségi épület kapujára is felfüggesztették, arra kéri a rendőrséget, hogy ne kezeljék bűnözőknek a fedél nélkül élő embereket, a hajléktalanság kezelését hagyják az utcai gondozó szolgálatokra, és csak abban az esetben foglalkozzanak ezzel a problémával, ha azt a rendőrség életvédelmi kötelezettségei indokolják. A levél elküldésén kívül A Város Mindenkié csoport mindenkit arra kér, hogy segítsen az Utcajogász Egyesület által összeállított jogi tájékoztató hajléktalan emberekhez való eljuttatásában, illetve jelentkezzen be a kunyhóban élő emberek védelmére szervezett riadóláncba!

Szóljon hozzá!