ZETApress

hírportál

Megfertőzik a WordPress-oldalakat!

WordPress.comA WordPress magasan a legnépszerűbb internetes tartalomkezelő rendszer, majdnem minden harmadik weboldal ezen fut. Nem véletlen, hogy a bűnözők is kedvelik, akik átveréssel veszik rá a weboldalak tulajdonosait a fertőzött kiegészítők telepítésére ? tudatta Petrányi-Széll Rita.

A WordPress segítségével programozói tudás nélkül is tetszetős weboldalak készíthetők, a fejlesztést rengeteg ingyenes és fizetős kiegészítő teszi könnyebbé. Az egyik legnépszerűbb a Revolution Slider, amellyel mutatós mozgó bannereket lehet készíteni. Ez azonban fizetős plugin, körülbelül hétezer forintot kell fizetni a használatáért, ráadásul a frissítéseket is meg kell vásárolni.

Nem véletlen, hogy sok weboldal-tulajdonos ahelyett, hogy a hivatalos webáruházban megvásárolná a különböző kiegészítőket, inkább ingyenesen próbál meg hozzájutni ezekhez. Ez pedig lehetőséget teremt a bűnözők számára, akik különböző hamis weboldalakon tucatjával helyezik el a népszerű WordPress-bővítmények fertőzött változatát. Ráadásul a jelenség egyre elterjedtebb. A bűnözők ügyesen terjesztik a termékeiket, így azok gyakran a Google első találati oldalán szerepelnek a keresési eredmények között.

A G Data elemzője most tüzetesen megvizsgálta a Script.Backdoor.Wp-Vcd.A nevű kártevőt, melyet egy népszerű letöltési oldalon találtak meg a Revolution Slider bővítményben. Az elemzés eredménye szerint, ha valaki ezt a változatot telepíti, úgy gyakorlatilag egy hátsó ajtót nyit a bűnözőknek a weboldalához. Onnantól kezdve a hacker a weboldal látogatóit átirányíthatja más oldalakra. Így el lehet téríteni például egy törvényesen működő internetes bolt fizetési oldalát, és a bűnözők megszerezhetik a vásárlók bankkártyáinak adatait.

A G Data becslése szerint a fertőzött bővítményt tartalmazó weboldalt csak idén januárban több mint 880 ezer látogató kereste fel, és ha csak a töredékük telepítette a kártékony kiegészítőt a weboldalára, máris több ezer fertőzött WordPress-oldal jött létre. A biztonsági cég ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy egy webáruház üzemeltetése felelősséggel is jár, és az minden honlap-tulajdonostól elvárható, hogy a különböző bővítményeket a hivatalos forrásból vásárolja meg.

A G Data

A cég már 30 éve megbízható partner a vírusvédelemben. 1985-ben alapítója: Kai Figge mutatta be a világ első vírusirtó koncepcióját, majd két évvel később ő és társa: Frank Kühn készítették el a legelső antivírust Atari ST rendszerre. A G Data az első gyártók között készített vírusirtót MS DOS és Windows rendszerre is. A Ruhr-vidékről induló vállalkozás szoftverei hamarosan több millió német számítógépen futottak, és a cég azóta is őrzi pozícióját az anyaországban.

A G Data ma több mint 300 saját munkatárssal rendelkezik, és 9 európai országban önálló képviseletet tart fent. A céget emellett elkötelezett disztribútorok több ezer minősített szakértő munkatársa képviseli az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, több mint 90 országban. A magyarországi disztribúciót a V-Detect Antivírus Kft. látja el. Ügyfelei között a számos 10-20 fős kisvállalat mellett megtalálhatóak a tízezres kliensszámmal rendelkező nagyvállalatok és az olyan szervezetek is, mint a 359 várost és önkormányzatot magába foglaló Észak-Rajna-Vesztfália tartomány.

Az európai gyártók közül a G Data rendelkezik a legtöbb elismeréssel. A nemzetközi PC World magazin 2012-ben a G Data InternetSecurity szoftvert a világ legjobb védelmi szoftverének választotta. A G Data minden fontos vírusirtóteszten részt vesz, így a termékek teljesítménye folyamatosan ellenőrizhető. A cég licencpolitikája lehetővé teszi, hogy ügyfelei a szoftverekből mindig a legfrissebb változatot használják. A magyarországi terméktámogatást 24/7-es nemzetközi terméktámogatás egészíti ki.

Szóljon hozzá!