ZETApress

hírportál

Sajóbábonyról tanácskoztak

Soron kívül összeül a Nemzetbiztonsági Kabinet a Sajóbábonyban történtek miatt. Jogos aggodalmat kelt az, ami Sajóbábonyban a hét végén történt. Nem lehet napirendre térni afelett, hogy egy betiltott szervezet, a Magyar Gárda tagjai egy kiélezett helyzetben gyakorlatilag provokálják a kisebbségi lakosságot, amelyet ?csendőrséggel? fenyegetnek.

Ezt akkor sem lehetne tudomásul venni, ha ez a szervezet nem lenne betiltva: a kisebbséghez tartozók jogegyenlősége az Alkotmányból következik. Másrészt a kisebbségi szervezetek sem vehetik saját kezükbe ?válaszadásukat?, vélelmezett fenyegetésükre nem válaszolhatnak ?ellen-erőszakkal?. Minden állampolgárnak, minden állampolgári szerveződésnek szigorúan a törvényhez kell magát tartania.

A rendvédelmi szerveknek pedig azt kell tenni, amit eddig: a legnagyobb határozottsággal védeni a jogállamiságot és a jogbiztonságot bárkivel szemben, aki ezt megsérti. Ennek semmi köze a napi politikához, ez törvényi kötelezettség. A Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter a további tájékozódás érdekében és az esetleges összehangolt kormányzati intézkedések meghozatalára soron kívül összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinet ülését ? tudatta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Szóljon hozzá!