ZETApress

hírportál

MSZP a károsultakért

Tóth Bertalan, MSZPAz MSZP szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mulasztást követett el a Quaestor fiktív kötvénykibocsátásaikor, ezért kártalanítania kell a kisbefektetőket ? mondta Tóth Bertalan országgyűlési képviselő délelőtt a Szabadság téri bankszékház előtt.

A szocialista politikus kiemelte: Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének el kell ismernie, hogy mulasztásukkal közigazgatási jogkörben okoztak kárt, vagyis a jegybanknak saját magának kell kártalanítania a kisbefektetőket a Quaestor-ügyben ahelyett, hogy a Befektető-védelmi Alapra (BEVA) mutogatna. A szocialisták frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, Orbán Viktor brókerkormánya többszörösen elárulta és átverte a kisbefektetőket.

Szerinte erre volt példa, amikor a kormányfő még a Quaestor bedőlése előtt szólt a minisztereinek, hogy vegyék ki a pénzüket, miközben a kisbefektetőket nem értesítette. Orbán Viktor becsapta a magyar embereket azért is, mert kiderült, hogy a Fidesz-brókerkormány több jogszabály megsértésével tett adófizetői pénzeket brókercégekbe ? fejtette ki Tóth Bertalan. Becsapás az is, hogy a Quaestor egyik vagyonelemét, a Győri ETO stadionját a kabinet kiemelt stratégiai fontosságúvá tette, és ezzel kivonja a végrehajtás alól.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér a csütörtöki, telki tisztújítás előtt az MLSZ elnökségi tagja volt, de múlt vasárnap a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese délelőtti sajtótájékoztatója végén minden károsultnak felajánlotta pártja jogi segítségét, amelyet az interneten vagy a helyi pártirodákon keresztül lehet igénybe venni, továbbá emlékeztetett, a fővárosban április 11-én egy szolidaritási demonstráción állnak ki a kisbefektetők érdekeiért.

A liberálisok lecsalózták a kormányt

Bodnár Zoltán, LiberálisokA Magyar Liberális Párt szerint a brókerbotrányban nem a kormány vált egy csaló áldozatává, hanem Magyarország lett egy csaló és dilettáns kormány áldozata. Bodnár Zoltán, a liberálisok gazdaságpolitikusa erről szintén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) budapesti székháza előtt beszélt. A tavalyi főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, a kormány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy áldozatként tüntesse fel magát a brókerbotrányban, holott a Quaestor ezer szállal kötődik a Fideszhez. Egyre több információ szól arról, hogy ez a kapcsolat időnként kifejezetten törvénytelen is ? mondta. Példaként említette, hogy a Külügyminisztériumhoz tartozó kereskedőház milyen körülmények között kapta vissza a Quaestorból a befektetését.

Az ellenzéki politikus közölte: Matolcsy György jegybank elnöknek a nyilvánosság előtt kellene elismernie, milyen hibákat követett el az általa vezetett felügyelet az elmúlt másfél évben, ezért ismételten felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy súlyos kötelezettségszegés címén kezdeményezze Matolcsy György elnök és Windisch László jegybanki alelnök felmentését!

Szóljon hozzá!