ZETApress

hírportál

Biztonság az ünnepen

TüzijátékA Nemzeti és állami ünnepek, valamint más kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítéséről és lebonyolításáról szóló kormányhatározat értelmében az augusztus 20-i állami ünnephez kapcsolódóan is felállt az Operatív Törzs, mely idén július 2-óta heti rendszerességgel ülésezett.

A rendezvényért felelős operatív irányító, Juhász Gábor rendészeti államtitkár vezetésével működő Törzs feladata, hogy elősegítse a programok biztonságos lebonyolítását, egyeztesse a beérkező információkat és szükség esetén intézkedjen a rendezvény megszakításáról, illetve elhalasztásáról.

Az Operatív Törzs munkájában állandóan részt vevő szervezetek: Országos Rendőr-főkapitányság, Budapesti Rendőr-főkapitányság. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Nemzetbiztonsági Hivatal, ORFK Köztársasági Őrezred, Országos Mentőszolgálat, Országos Meteorológiai Szolgálat és a Fővárosi Védelmi Bizottság.

Állandó meghívottak augusztus 20-ához kapcsolódóan: Dunai Vízirendészet, Légügyi Hatóság, Hajózási Hatóság, BKV, a BRFK és az ORFK pirotechnikai szakértői, ÁNTSZ járványügyi szakértő és a Red Bull Air Race képviselője.

Az Operatív Törzs fontosabb intézkedései

Az elmúlt hetekben több alkalommal ülésezett az Operatív Törzs, s áttekintette a rendezvényekhez kapcsolódó legfontosabb biztonsági kérdéseket: a Törzs a vízi és légügyi hatóságok aktív részvételével összehangolta a légi és vízi programokat. A baleseti kockázatot elkerülendő a rendezvény ideje alatt ügyel arra, hogy egyidejűleg ne legyen hajózás és repülés a Dunán illetve a Duna felett.

A törzs az ünnepi rendezvények zavartalansága érdekében repülési tilalmat rendelt el a Duna felett augusztus 20-án 12 és 13 óra között az állami kitüntetések átadása, valamint 17 és 19:20 óra között a Szent Jobb körmenet időtartamára. Emellett természetesen az ünnepi tűzijáték alatt sem engedélyezett a repülés.

A Törzs a tűzijáték ideje alatti hajózás rendjéről is döntött. A Duna érintett szakszán csak fix kikötési ponttal rendelkező nagy hajók tartózkodhatnak, kis hajók, különösen csónakok, egyáltalán nem. A Szabadság-híd magasságában csak személyszállító nagyhajók állhatnak meg horgonyozva. Ezen előírások betartásáról a vízirendészet az ünnepi tűzijáték alatt folyamatosan gondoskodik.

A Törzs kibővített orvosi ellátást is elrendelt. Az ünnepnapon számos mentőautó mellett a vízirendészet egyik hajójában orvos és mentő szakápoló is szolgálatot teljesít. A hajón helyet kap egy félautomata defibrillátor is, így a kikötött nagyhajók vendégeihez is rövid időn belül odaérhet az orvosi ellátás.

A Törzs levélben kérte fel a budapesti belső kerületek jegyzőit, hogy gondoskodjanak az ünnepségek közelében lévő építkezések biztonságossá tételéről, az esetleges építkezési törmelékek elszállításáról.

Az Operatív Törzs megkérte Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget az ünnepségek közelében lévő építés-kivitelezési munkaterületek biztonságának fokozott ellenőrzésére. A Főfelügyelet ellenőrzése az építkezési területeken elsősorban az idegenek bejutásának megakadályozására, illetve a munkagödrök megfelelő elkorlátozására, az állványok megfelelő stabilitására, a toronydaruk telepítésére, illetve az illetéktelenektől való elzárására terjed ki.

Az érintett kerületek polgármestereit arra kérte a Törzs, hogy a bérházak tetőit, azok cserepeit vizsgáltassák meg, hogy ezek nagyobb vihar esetén se okozhassanak balesetet.

A Törzs írásban kérte a Fővárosi Védelmi Tervben szereplő intézményeket, illetve minisztériumokat, hogy vészhelyzet esetén biztosítsák az ünnepség látogatói számára az épületben való tartózkodást. Emellett tájékoztatta a szállodákat és közintézményeket a programokról, és arra kérte őket, hogy szükség esetén, veszélyhelyzetben, ők is fogadják be az ünnepség látogatóit.

Az Operatív Törzs felkérte a fővárosi közintézményeket, hogy biztosítsanak ügyeletet, szükség esetén az Törzs rendelkezésére álló ügyeletes személyeket. A Törzs levélben kérte fel az Országos Állategészségügyi Intézetet a vendéglátó egységek fokozott ellenőrzésére.

Az Operatív Törzs kérésére megtett biztonsági intézkedések

A Fővárosi Védelmi Bizottság felvette a kapcsolatot a kerületi polgármesterekkel, jegyzőkkel annak érdekében, hogy a tervezett kormányzati, illetőleg kerületi megemlékezések ne keresztezzék se időben, se helyszíneken egymást.

A Főkert Zrt. megvizsgálta a rendezvények területein lévő fákat. A tűzijáték és a különböző programok helyszínén található fák állapotfelmérését elvégezték, a balesetveszélyesnek ítélt fák gallyazatát visszavágták, illetőleg indokolt estben a fát is kivágták.

A Fővárosi Közterület-felügyelet folyamatosan működteti ügyeletét. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az augusztus 20-án valamennyi kézi- és gépi egységét üzemelteti, a megfelelő mértékű gépi takarító kapacitást biztosítja.

A Fővárosi Vízművek Zrt. az ünnepségek helyszínein a tűzvédelmi szerelvények működőképességeit ellenőrizte, a felbontott munkaterületeket helyreállítja, a víztároló objektumok kiemelt ellenőrzését elvégzi, különös figyelmet fordítanak a diszpécserszolgálat folyamatos elérhetőségére.

A Közép-magyarországi regionális tisztifőorvos intézkedett a készenléti-ügyeleti szolgálatok felkészítéséről, különös tekintettel a tömegrendezvények egészségügyi ellátásának megszervezésére.

Meteorológiai terv

Az Operatív Törzs az Országos Meteorológiai Szolgálattól augusztus 13-tól kezdve naponta kap előrejelzést, illetve augusztus 19-én és 20-án riasztást is az esetleges veszélyes időjárási jelenségekről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 20-án reggel 6-tól éjfélig óránként ad időjárási helyzetképet, és háromórás előrejelzést az Operatív Törzsnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1-3 órával a rendezvények előtt tud 100%-os biztonságú előrejelzést adni, és egyben riasztást is, ha vihar vagy erős szél közeleg. A Meteorológiai Szolgálat munkatársa részt vesz az Operatív Törzs ülésén, amelynek helyben adatokat is szolgáltat: a Törzs üléstermébe speciálisan ez alkalomból telepített meteorológiai munkaállomás révén a biztonságért felelős szervezetek és az Operatív Irányító azonnali információt kaphatnak.

Egészségügyi terv

Az Országos Mentőszolgálat az augusztus 20-i fővárosi rendezvényeket nagy erőkkel biztosítja. Előre kidolgozott és egyeztetett mentési terv szerint, a rendezvények meghatározott pontjain ? így többek közt a Kossuth téren, a Red Bull Air Race egész napos Duna-parti programján, a Batthyány téren és a Belváros több pontján ? lesznek rohamkocsik, mentőkocsik, hogy sürgős esetben azonnal segíthessenek a bajba jutottaknak.

Idén összességében mintegy ötven mentőegység, és közel 150 mentődolgozó vesz részt az augusztus 20-i fővárosi rendezvények egészségügyi biztosításában. A mentőket minden esetben magasra felengedett, piros, sorszámozott meteorológiai óriásléggömbök jelzik majd, melyeket messziről, nagy tömegben is jól látni. Azok a helyszínek, amelyeken a mentőautók állnak majd, egyben találkozási pontokként is szolgálnak a rendezvényeken.

Két motorkerékpáros elsősegélynyújtót, valamint két, egyenként akár száz sérült ellátására is alkalmas, rendkívüli helyzetekben bevethető Tömeges Baleseti Egységet is vezényelnek a területre, melyek katasztrófahelyzetben sebesült gyűjtőhelyként is működhetnek. A rendezvények mentési tevékenységét egy erre a célra létesített, önálló irányítócsoport vezeti, koordinálja.

Az idei évben a megszokott biztonsági intézkedések mellett az új influenza fertőzés elkerülése érdekében fokozott intézkedések bevezetésére került sor. A Törzs munkájában járványügyi szakértő vesz részt, emellett a Kossuth téren a Szent István király udvara rendezvényen tíz fertőtlenítővel ellátott kézmosó egységet szerelnek fel a mobil vécék és vendéglátó ipari egységek közelében. A fertőzések megakadályozása érdekében a téren működő vendéglátóhelyek dolgozóinak is kötelezően védőkesztyűt kell viselniük.

Közlekedési terv

A BKV az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos forgalmi tervet elkészítette. A metróállomásokon a biztonsági szakemberek emelt létszámban állnak az utazóközönség rendelkezésére. Felkészültek arra, hogy a tűzijátékról a nagy számú közönség zökkenőmentes hazajutását sűrített járatokkal megoldják. A metró- és a csatlakozó járatok üzemidejét 24:00 óráig meghosszabbították. A tűzijáték alatt számos járat csomópontokon várakozik majd, készen arra, hogy szükség esetén azonnal elinduljon.

Biztonsági terv

Az állami ünnep rendezvényeinek helyszínein több mint ötszáz biztonsági őr lesz szolgálatban. A biztonsági szolgálat egyrészt segítséget nyújt vészhelyzet, baleset, rosszullét, sérülés esetén, és szükség esetén értesíti a mentőket, másrészt őrzi a rendezvények eszközeit az események előtt, alatt és után. A biztonsági szolgálat emellett pedig tájékoztatással, útbaigazítással segíti a hozzá fordulókat, irányítja a nézőket vészhelyzet esetén, s értesíti a rendőrséget, ha bűncselekményt vagy a részvételi szabályzatba ütköző dolgot észlel.

A rendezvényekre készített biztonsági terv emellett tartalmazza a rendezvények pontos helyszínrajzát, a megközelítési és kiürítési útvonalakat, és a résztvevők tájékoztatásának módját.

Tájékoztatás

A rakpart teljes szakaszán hangosbemondók segítségével tájékozódhatnak a látogatók, az elveszett gyerekekre és tárgyakra, menekülési útvonalakra, javasolt tömegközlekedési eszközökre és más fontos tudnivalókra vonatkozó információk magyar és angol nyelven is hallhatóak lesznek.

A tűzijáték 2.5 km-es szakaszán 70 hangtorony és öt nagy kivetítő is a lakosság pontos tájékoztatását szolgálja. A délutáni Red Bull Air Race technikáját felhasználva 19 órától az állami ünnep szervezői magyar és angol nyelven kivetítőkön tájékoztatnak majd a találkozási pontokról, a várható időjárásról, illetve vészhelyzet esetén a teendőkről és tudnivalókról.

Összesen 17 db biztonsági torony segíti majd a tájékozódást, és egyúttal elsősegély helyként is funkcionálnak. Ahol torony nem szükséges, ott piktogramos jelzőtáblák jelzik a menekülési útvonalakat a tűzijáték területén, amelyeket sötétben fényjelzéssel is láthatóvá tesznek. Külön világítást kapnak a tornyok és egyéb útvonalak.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Az ünnepen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megerősített ügyeleti szolgálatot lát el. Emellett az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, valamint a megyei igazgatóságok folyamatos kapcsolatot tartanak egymással és az önkormányzatokkal, hogy haladéktalanul intézkedhessenek az esetlegesen előforduló meteorológiai veszélyhelyzetekben.

Az állami ünnep időtartama alatt a tűzoltó-parancsnokságok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a kialakuló veszélyhelyzetekről, az ünneppel kapcsolatba hozható bármilyen rendkívüli eseményről szolgálati úton jelentést tesznek. Augusztus 20-án az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet kezelési főigazgató-helyettese és a fővárosi polgári védelmi igazgató az Operatív Törzsben intézkedési jogkörrel vesz részt.

Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság a lakosság vészhelyzet esetén történő tájékoztatása érdekében a Lánchíd és a Petőfi híd között a rakpartokra három hangágyút telepít, amelyek segítségével vészhelyzet esetén magyar mellett angol nyelvű tájékoztatást is nyújt az ünnep látogatói számára.

Az igazgatóság két rádióhálózatot üzemeltet, amelyből az egyik az Operatív Törzs, míg a másik az Igazgatóság állományának összeköttetését biztosítja. A Veszélyhelyzet Felderítő Szolgálat a szokásos kétperces riasztási idővel készenlétben áll, a Tisztavatás ideje alatt a Városligetbe települ. A programok által érintett kerületek (I, V, VI, VII, XIV.) kirendeltség-vezetői a programok helyszínein ügyeletben lesznek.

Fővárosi Tűzoltóparancsnokság

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság elkészítette az augusztus 20-i rendezvényekre szóló ? a tűzijátékra kiemelt figyelmet fordító ? Biztosítási Tervet. Eszerint előnedvesítéssel, helyszíni kitelepüléssel biztosítja a tűzijáték helyszíneit. A munkálatokban és az ünnepség biztosításában 22 tűzoltógépjármű és a 105 fő tűzoltó vesz részt.

A tűzoltóság szakemberei a kilövési helyszínekből adódóan kiemelt feladatként az Erzsébet híd, Lánchíd, Citadella, Margit híd és Lánchíd, valamint a Lánchíd és Erzsébet-híd közötti Duna szakaszokon lévő pontonsort is biztosítják. A Gellért-hegy és környezetének védelmére tíz tűzoltó gépjármű, 75 fővel a kora délutáni órákban megkezdi a terület úgynevezett előáztatását.

A tűzijáték időtartama alatt a tűzoltók teljes védőfelszerelésben, szerelt sugarakkal készen állnak arra, hogy az esetlegesen visszahulló pirotechnikai anyagok által okozott tüzet eloltsák, a továbbterjedést megakadályozzák. A vízi és parti létesítmények, továbbá a parton lévő személyek és a hajókon tartózkodó vendégek védelmét, tűzvédelmi biztosítását a Szent Flórián tűzoltó hajóval végzi.

Vízirendészet

Augusztus 20-án 19:40 és 22:00 óra között ? így a tűzijáték ideje alatt is ? 18 hajó teljesít szolgálatot két parancsnokkal és negyven járőrrel. A vízirendészet felügyel arra, hogy csónakok az Árpád híd és a Petőfi híd közé ne mehessenek, valamint a kisebb motoros hajók a budai oldalon a Margit híd felett, a pesti oldalon a Szabadság hídig hajózhassanak. Emellett három szolgálati hajóval, hat fővel kísérik majd a tűzijátékban résztvevő úszólétesítményeket.

ORFK és BRFK

A rendőrség megfelelő erőkkel fogja biztosítani az augusztus 20-ra bejelentett rendezvényeket. A rendőrség a forgalomeltereléseket és útlezárásokat tartalmazó információkat honlapján teszi közzé.

Biztonságos tűzijáték

A tűzijáték biztonságos kivitelezésére az Operatív Törzs különleges figyelmet fordít. 63 képzett pirotechnikai szakember vesz részt a telepítésben és lebonyolításban, és munkájukat ? a telepítéseket, a pirotechnikai termékek elműködtetését ? a kilövési helyszíneken az ORFK és a BRFK pirotechnikai szakértői, tűzszerészei felügyelik ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!