ZETApress

hírportál

Óvakodj a lehúzóktól!

Kedves Kollégák! Újabban szerkesztőségünkhöz és kollégáinkhoz tucatjával érkéznek a konferencia meghívások. Ezek sok esetben az újságírót bamba birkának nézik. Azaz nem arról van szó, hogy az újságírót, mint újságírót hívják meg, hanem azért, hogy ő is fizessen. Ezért, hogy ne legyenek kellemetlenségek, az alábbiakban foglaljuk össze a szükséges eljárást, amit kéretik betartani ? írja Kis János, az EuroAstra Internet Magazin főszerkesztője.

Sohase állítsunk be csak úgy. Mindig beszéljük meg a sajtóssal, hogy megyünk a konferenciára. Lehetőleg e-mailben, és azt őrizzük meg ? folytatódik a levél. ? Sose regisztráljunk annak megadott honlapján. Sokszor itt húzzák csőbe az újságírót ? mint most az InnoStart megtette ? mert aki itt regisztrál, az automatikusan számlát kap. Csak akkor regisztráljunk itt, ha van kifejezett sajtóregisztráció, vagy a sajtóssal megbeszélve erre másik linket adtak. Különben a sajtóssal intézzünk mindent! Tisztázzuk, min vehetünk részt. Van ahol a gála az árban benne foglaltatik, van ahol utólag kiszámláznak érte.

Mit tegyünk, ha mégis számlát kaptunk? ? Ez előfordulhat minden gondosság ellenére, mert egy konferenciát 4-5 cég csinálja, és egymás között sokszor a Nagy Magyar Balkáni Sötétség az úr. Mindenképpen hívjuk fel a sajtóst és reklamáljunk. Nagyon udvariasan: biztosan tévedés történt, stb. Ha igent mond, akkor ezt mellékelve a számlát tértivevényes levélben küldjük vissza a feladónak, hivatkozva annak téves voltára. Ha a sajtós letagadja, akkor is szépen, udvariasan megreklamálva kell visszaküldeni a számlát annak, aki küldte. Ha nem az automatizmus honlapon regisztráltunk, a számlaküldésnek kicsi a valószínűsége, de az is lehet, hogy a helyszínen kergetnek el. Ezért a sajtós mobilszáma mindig legyen nálunk!

Két fő dolog van: sohase szabad pánikba esni, és ami még fontosabb, soha sem szabad fizetni. Saját magukat teszik nevetség tárgyává, ha fizettetnek, mégpedig perrel. Arra mindig ügyeljünk, hogy olyan adatokat adjunk meg, ha kérnek ? például cégadatokat ?, amelyek nem adnak inkasszóra lehetőséget. Semmi közük a cégünk adó- és bankszámlaszámához, IBAN kódjához. Ide ilyenkor nullát kell beírni. Eddig ezt minden rendszer elfogadta.

Fontos, hogy mindenképpen AZONNAL reklamálni kell az e-mail mellett TÉRTIVEVÉNYES POSTAI LEVÉLBEN! Az e-mailt letagadhatják, a postait a magyar jog szerint nem! Ha nem reklamálunk, azzal a magyar jog szerint a számla jogszerűségét ismerjük el! Kéretik minden kollégának saját érdekében figyelembe venni! Az idő változott, az újságírás sem szent dolog már. Próbálkoznak, melyik sajtóbirkát lehet szép kopaszra megnyírni. Ne hagyjuk nekik! ? fejeződnek be a főszerkesztő úr intelmei.

Szóljon hozzá!