ZETApress

hírportál

Behajtók, vagy pénzszállítók?

Pénzbehajtást vállaltak az uzsorabanknak a Baranya megyei rendőrök ? közölte felháborodottan Drávapiski polgármestere. Mint közléséből kiderül, a Provident ügynökei voltak az egyenruhások, akik mellékfoglalkozásban végezték ezt a feladatot. A megyei RFK szóvivője nem is cáfolta az elmondottakat. Kollégái az elmúlt évvégéig valóban parancsnoki engedéllyel dolgoztak a banknak, de ezt az idén már nem hosszabbították meg.

Az uzsorakamat ellen fellépő polgármester összeférhetetlennek tartja a két munkát, s valószínűleg így vélekedtek a rendőri vezetők is az engedélyek visszavonásakor. Ha a rendőr a tekintélyét a kölcsönzött pénz visszaszerzésére használja, úgy valóban visszaél hatalmával. Más kérdés, ha nem erre, hanem a pénzszállítás biztosítására használja fel képességeit.

A pénzes postásokat többször érték támadások. Mégsem kapnak fegyvert, mert használatuk különleges felkészültséget igényel. A fegyveres értékszállítás is külön szakma, nem csak fegyverkezelési, de személy- és vagyonőri vizsgához és kamarai tagsághoz is kötött. Nagyobb összegeket általában páncélozott, golyóálló gépjárművekkel szállítanak, így is sokat kiraboltak már közülük.

A bankok pénzbehajtói is értékszállítók. Az átvett pénzt el kell vinniük megbízóiknak. Kisebb-nagyobb összegek vannak náluk, így ők is a támadások célpontjaivá válhatnak. Ha fegyvertelenek, őket is kirabolhatják, s az átvett pénzt elvehetik tőlük. Egy hivatásos rendőrrel, egy képzett fegyveressel ezt nehezebben tehetik.

A behajtót nem csak a nála lévő pénzért, hanem munkája miatt is érheti támadás. Épp Baranya megyében fordult elő tavaly, hogy egy ötven év feletti behajtót egy huszonéves adósa ölte meg és ásott el a kertjében. Azt hitte, hogy így majd vele együtt az adósságától is megszabadul. Csak hónapok múltán bukott le, s azóta már a hűvösön csücsül. Egy fegyveres rendőrrel nehezebben bánt volna el, ezért ne ítéljük el egyértelműen a rendőrök banki foglalkoztatását!

Szóljon hozzá!