ZETApress

hírportál

Rendőrbravúr Józsefvárosban

Különösen nagy vagyoni kárt okozó kalózokat fogott el a rendőrség. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványtól (ASVA) nyert információk alapján a napokban a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi egysége büntetőeljárást kezdeményezett egy házaspárral szemben, akik a fővárosban a Verseny utcai piacon kalózfilmeket árultak, illetve más, ott árusító kereskedőnek továbbforgalmazás céljából nagy mennyiségben másoltak film tartalmú DVD lemezeket.

Az eljárás során a rendőrség házkutatást tartott a házaspár vidéki lakhelyén, ahol a másoláshoz használt számítástechnikai eszközöket valamint 5400 darab jogellenesen másolt DVD lemezt foglaltak le. A kihallgatás során a házaspár hölgy tagja vallomásában elismerte a bűncselekmény elkövetését. A hölgy ellen két évvel ezelőtt már folyt büntetőeljárás hasonló cselekmény miatt, ám az ügyben azóta sem született ítélet.

A nyomozás következő szakasza arra irányul, hogy felgöngyölítsék és leleplezzék a letartóztatott házaspár állandó kapcsolatrendszerét és terjesztési csatornáit. A sértett kiadók, filmforgalmazók számának, valamint a cselekménnyel okozott vagyoni hátrány mértékének megállapítására szakértő bevonásával kerül majd sor. Az ügyben szereplő kalóz termékek mennyisége tetemes, így a szakértő igénybevételéből adódó bűnügyi költség akár az egymillió forintot is meghaladhatja, melynek megfizetése természetesen a vádlottakat terheli majd.

Miután visszaeső elkövetőről és különösen nagy vagyoni hátrány ? mely meghaladhatja az ötvenmillió forintot ? okozásáról van szó, a házaspár tagjai akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Szóljon hozzá!