ZETApress

hírportál

Féldeci reggelire?

Megszívatták a fúvatókat, írtuk meg néhány nappal ezelőtt. Mentős barátunk akkor megjátszotta a sörfogyasztót, míg az egyik kollégája saját bevallása szerint reggelente pálinkával kezdte a szabadnapot. Erről mindenki tudott is az állomáson, mégis őt akarták szolgálatba rendelni pár évtizeddel ezelőtt, amikor az egyik sofőr megbetegedett.

A reggeli váltásra a 24 órás kocsira nem jött meg a gépkocsivezető. Hiába volt ott a mentőápoló, hiába volt neki is jogosítványa, az OMSZ belső szabályzata értelmében nem vezethette a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművet. Nem csak esetszállítást, de egyszerű szállítási feladatot sem végezhetett. A kocsi nem állhatott, egyéb lehetőség nem volt, így a megyei irányítás a szabadnapos dolgozó berendelése mellett döntött.

Egy gépkocsivezető maximum 14 órát lehetett szolgálatban, a lelépő még csak 12-t teljesített éjszaka, így őt küldték ki a kocsival a szabadnapos gépkocsivezetőért. A férfi épp a kapuban álldogált, amikor a mentő megállt a háza előtt. Sajnos már megittam egy felest ? fogadta a kiszálló gépkocsivezetőt ? ezért ma már nem vezethetek.

Mivel mindenki tudott a reggelenkénti pálinkázásról, az értesítést végző sofőr nem is csodálkozott. A szabadnapos kollégának nem volt saját kocsija, így nem is volt oka az absztinenciára. Társa rádión jelentette a dolgot, s már indult is volna vissza a kocsival, de a megyei irányítás megkérte, hogy mégis vigye be az állomásra a szabadnapos vezetőt. Csak némi papírmunkát kell elvégeznie, mondták neki rádión, s utána még haza is viszik.

Mit volt mit tenni, a sofőr kocsiba szállt. A mentőállomáson megyei felettese fogadta, aki véletlenül épp a kisvárosban tartózkodott. Előkerült a szonda is, amit egyből az orra elé dugtak. Csak arra vagyunk kíváncsiak, mit mutat ki féldeci pálinka után, mondta a főnök. A beosztott, ha nehezen is, de belefújt. Fújta-fújta, de csak nem akart elszínesedni. Újabbat kapott, de az eredmény megint negatív volt. Biztosan mindegyik rossz, ezért mindet leselejtezzük, mondta a főnök, s hazaengedte szabadnapos beosztottját.

Hogy tényleg rosszak voltak-e a szondák, vagy a beosztott hazudott, sosem fogjuk megtudni. Szolgálatba a negatív eredmény alapján sem állíthatták, mert mi van, ha tényleg ivott, mi van ha az alkohol csak később szívódik fel? Ha ő azt mondja, hogy ivott ? s szabadnapján miért ne tehetné ? el kellett hinniük. Csak sejthették, hogy valójában nem is ivott reggelente, csak azért híresztelte el magáról, hogy szabadnapon ne rendeljék be szolgálattételre. Állandó nappalos lévén a heti egy-két szabadnaphoz joggal ragaszkodhatott!

Szóljon hozzá!