ZETApress

hírportál

Küldök egy levelet

Emlékeznek még az elmúlt heti írásunkra? Gerincsérült gyermekének kért valaki egy megadott számlaszámra tízezret. Egy állítólagos ügynökség ennél messzebbre ment. Egy három éves gyermek részére gyűjti az adományokat. Ma délelőtt engem is megkerestek telefonon.

Segítsen egy három éves gyermeken! ? kérte egy ismeretlen női hang, amikor a kagylót felemeltem. ? Mielőbb meg kell műteni a gerincét ? folytatta. ? De hiszen én nem sebész vagyok, hanem nőgyógyász ? próbáltam humorosra venni a figurát ?, sebészt kéne keresnie! ? Akkor tárgytalan az ügy ? mondta, de mielőtt letette volna a telefont, megkérdeztem, hogy milyen segítségre gondolt. ? Elküldünk önnek egy tízezer forintos értéklevelet, s ha átveszi, az összeget leírhatja az adójából. ? Ezt a pénzt inkább az adóhivatalnak adom ? zártam le a beszélgetést.

Az ügy kapcsán nem árt néhány dolgot tisztázni. Az adományt nem az adóból, hanem az adóalapból lehet leírni, s a kettő nem ugyanaz. Kiskeresetűeknél ez csak 18 százalék, így a tízezer forint csak 1800 forint kedvezményt jelent. Magasabb jövedelem, s az ehhez tartozó magasabb adókulcs sem biztosít négyezer forintot meghaladó kedvezményt. A másik veszély az értéklevéllel az, hogy nem lehet belelátni a belsejébe. Kérdés, hogy milyen igazolást tartalmaz, s jogosít-e az a visszaigénylésre? Egy fantomszervezetnek ? pláne egy szélhámosnak ? küldött pénz után semmiféle jóváírásra nem számíthatunk.

A szerencsevadászok nagyon szeretnek értékleveleket küldeni. A címzett nem is sejti, mit kap, csak az ajándéknak örül. Biztosan valami jó dolog lehet benne, gondolja, s boldogan fizet érte akkor is, ha valójában nem is rendelt meg semmit. Átvétel után aztán már késő a bánat, felbontás után reklamációnak helye nincs. Ennél csak az a rettenetesebb, ha a szomszédnak adja át a postás, s a szomszéd fizeti ki érte a horribilis összeget, mert a címzett ezután már kénytelen átvenni tőle a bóvlit. Ha nem tenné, örök ellenséget szerezne a házban. Reméljük, hogy a postások nem lesznek partnerek a címzettek ilyetén megkárosításában, s nem a szomszédhoz csengetnek be az értéklevéllel a pénzért!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újra vár az EgészségVár!

Szóljon hozzá!