ZETApress

hírportál

Melegverés a fővárosban

Skinhead csoportok támadták meg a ferencvárosi kerthelyiségből hazafelé tartó meleg fiatalokat tegnap éjszaka. Egyikük a Pipa utcában húzta ki a gyufát, másikukat a Tompa utcában érte éles fájdalom. Mindkettőjük a nemi identitása ? vagy identitászavara? ? miatt kapott. Ellenfelük nyolc-tízszeres túlerőben volt, mert a buziverők ? ahogy önmagukat minősítik ?, csak falkában mernek támadni.

Az incidensre a Meleg büszkeség napján került sor. A másságukat nyíltan felvállaló fiatalok tüntető kamionjai a Felvonulási térről indultak délután 4-kor az Andrássy út ? Oktogon ? Nagykörút útvonalon a Közraktár utca irányába. A rendőri felvezetés ellenére az Oktogontól ellentüntetők hada kísérte a járdán a zárt alakzatot. Előkerültek a jobboldai tüntetések ismert tojásai, kereplői, s a figurák is ugyanazok voltak. Sokan azt sem tudták, mi ellen tiltakoznak, csak a balhé kedvéért jöttek.

Az ellentüntetők közül sokat őrizetbe vettek, bár többen elszaladtak. A rendőri intézkedést nehezítette, hogy fotósok, és operatőrök hada rögzítette minden mozdulatukat, így azt később alapos elemzésnek vetik majd alá. Épp most került nyilvánosságra az a főrendőri jelentés, mely szerint nem a legszabályszerűbben zajlott az október 23-ai tömegoszlatás. Lehet, hogy félév múlva erről is hasonlókat ír le valaki?

A négynapos melegrendezvény kezdetén, a csütörtöki megnyitón vallotta be Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal 38 éves államtitkára, hogy ő is meleg. Szavai bátorítólag hatottak sorstársaira. A koalíciós pártok most törvénytervezetet fogalmaznak az azonos neműek kapcsolatának szentesítéséről, míg az ellenzék a klasszikus férfi-nő modellt tartja elfogadhatónak két ember kapcsolatában. Folytatás ősszel a Parlamentben várható.

Szóljon hozzá!