ZETApress

hírportál

Arányos vagy túlzott?

Szerda este a Karmelita kolostornál zajló tüntetésen a rendőrök a kordon mögé húzták, majd kezeit összekötözték Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselőnek. Eddig ilyen nem történt, pedig ez egy nagyon régi módszer, 1990 előtt a szétnyíló rendőrsorfal kiemelő emberei gyakran alkalmazták a hőbörgőkkel szemben – írtam meg 2022. július 30-án.

A tüntetőkkel szemben rendőreink könnygázt is alkalmaztak, amit a jogvédők nem tartottak arányosnak. Miért, mit kellett volna tenniük? – Kilőni tán a szemüket, viperával véresre verni, rugdosni, taposni vagy ujjukat eltörni, mint tették ezt rendőreink 2006. október 23-án a békésen vonulókkal? – Aligha! A vizsgálat egyébként is megállapította, hogy az elgázosítás jogszerű és persze hatékony volt!

Egyik videón azt láttam, hogy a kordonba kapaszkodó tüntető kezét megpróbálja a rendőr lefejteni, de nem üti meg. Eszembe jutott erről, hogy bv-s polgári alkalmazotti múltamban mit tanítottak az őröknek a passzív és aktív ellenállásról és a kényszerítő eszközök használatáról. Ha a fogvatartott ül az ágyon és felszólításra sem megy ki a zárkából, nem szabad hátba vágni – pláne nem gumibottal! – hanem ki kell vinni, mert a passzív ellenállóval szemben csak a testi kényszer megengedett.

Más a helyzet, ha az ágyába kapaszkodik: passzivitása ekkor aktivitásba csap át. Ekkor már a gumibot használata is megengedett, de most sem a fejre, hanem a kapaszkodó kézfejre kell ütni, hogy elengedje az ágyát. Mivel a kordonba kapaszkodónál is aktív ellenszegülés történt, a fenti logika alapján akár a kezére is csaphattak volna rendőreink!

Többször látjuk, hogy az ülősztrájkolókat több rendőr emeli fel, kiviszi a területről, óvatosan leteszi, az illető meg rögvest nagy büszkén visszaszalad, mutatva, hogy mennyire bátor. Igazi hős! Talán ha kellő magasságban elengednék, s Talpra magyar! helyett fejre ejtenék, utána már csak dadogni tudna és gondolkozhatna azon – ha még járna az agya -, hogy érdemes volt-e odamennie! Persze rendőreink ilyet nem tesznek, humánusan bánnak az üldögélőkkel, ezzel is bátorítva őket az ellenállásra. Nálunk naponta szabad tüntetni, elvégre itt demokrácia van!

Szóljon hozzá!