ZETApress

hírportál

20. SID az Orczy úton

Kommunikáció, oktatás, biztonságtudatosság – így lehet veszélymentes az internet. Véget ért a 20. Biztonságos Internet Nap / Safer Internet Day – SID – tudatták sajtósaik. Fotóink Gordon Eszter felvételei.

Idén 20. alkalommal tartották meg világszerte a Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID). A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciumvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem termeiben tegnap különleges, internetbiztonsággal kapcsolatos programot szervezett. Az egyik teremben az ország legjobb szakembereitől hallhattak előadásokat a hozzáértők, a szülők és a pedagógusok. A másikban ezalatt interaktív, az internet okos használatához köthető feladatokat oldottak meg a gyerekek – mentorok segítségével. A legó- és videókészítő pályázat ünnepélyes eredményhirdetése a nap egyik fénypontja volt.

A Biztonságos Internet Nap célja, hogy a Safer Internet Program keretein belül csaknem 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.  Kormányok, nagy informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze, hogy együtt mutassanak rá a világháló fontosságára. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekeket olyan hasznos tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsák, amelyeket később a családban, iskolában, barátokkal, majd a munkájuk során is tudnak használni.

A SID esemény mottója: Együtt egy jobb internetért! Az idei SID társszervezője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézete volt, magyarországi együttműködő partnerei az OTP Bank, a Magyar Telekom Nyrt., a Microsoft Magyarország, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI), a Google, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Digitális Kereskedelmi Szövetség, a Digital Lions Club, a Fortix Consulting Kft. és a Quadron Kibervédelmi Kft. voltak.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kiemelte, ez az esemény végtelenül fontos, hiszen ilyenkor közösen összegezzük, hogy az internet milyen irányba fejlődik, és hol vannak azok a területek, ahol védenünk kell a gyerekeket, családokat. Hangsúlyozta, fontos lenne beilleszteni az internet és az informatika szabályait a nemzeti alaptantervbe.

Krasznay Csaba,  az NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, egyetemi docens köszöntötte házigazdaként a vendégeket. Véleménye szerint a gyerekek már egyre korábban elkezdenek saját digitális eszközt használni, ezért a digitális biztonságra való felkészítést is korán el kell kezdeni, alsó tagozaton már szinte kötelezőnek kellene lennie. Krasznay Csaba ezután a Kiberbiztonság a közösségi médiában, avagy jótanácsok aktív és kevésbé aktív TikTok/Insta/Youtube/Facebook felhasználóknak címmel tartott prezentációt.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója Oktatás, tudatosítás, felelősségvállalás – Gyerekek biztonsága a világhálón és általában a digitális világban címmel tartott előadást.

Mit tegyünk, ha gyerekünk gyanús online tevékenységet folytat, esetleg félünk, hogy kiberbűnözéssel foglalkozik? – tette fel a kérdést előadásában Ruszcsák Ádám, a Telekom Magyarország kiberbiztonsági konzulense.

Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentálhigiénés prevenciós specialista arról beszélt, hogy a közösségi média milyen hatással van a gyermekek, fiatalok önértékelésére, testképére. Szerinte az állandó ingerek hatására a fiatalok sokszor modellekhez és influenszerekhez mérik magukat, gyakran szoronganak. Kihangsúlyozta, hogy ezek a problémák elsősorban a Z-generációt érintik, mivel ők azok, akiket szüleik többnyire magukra hagytak az online térben

Turányi Tatjána, a Quadron Kibervédelmi Zrt. kiberpszichológiai és oktatási tanácsadója is a felelős internethasználat fontosságát hangsúlyozta. Azt tanácsolta: vizsgáljuk meg saját internetezési szokásainkat és mérjük a képernyő előtt töltött időt. Majd figyeljük meg ugyanezt a gyerekünknél is, és értsük meg az igényeit. Alakítsunk ki együtt egy szabályrendszert és időkorlátokat, és ne felejtsük el megjutalmazni a gyereket ennek betartásáért.

Szabó Zoltán, a Fortix Consulting Kft. kiberbiztonsági tanácsadója szerint a kommunikációban, az oktatásban és a biztonságtudatosságban rejlik a titok egy veszélymentes internet eléréséhez. A jövőnk múlik azon, hogy a fiatalabb generációk – szakemberek, pedagógusok és a szülők segítségével – felkészüljenek az internethasználatból fakadó biztonsági kihívásokra.

Kálmán György, az OTP Bank IT biztonsági vezető tanácsadója a gyerekeknek szánt nyomkövetős okosórák esetleges veszélyeire hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint olyan ismeretlen faktorok találhatóak benne, amelyeket ellenünk fordíthatnak a támadók. Például követhetik vele a gyerekek földrajzi helyzetét, sőt, meghamisíthatják a szülők által látott pozíciójukat.

Dr. Balogh Anna, a Legfőbb Ügyészség ügyésze, Szigeti György, a Nemzeti Nyomozó Iroda alosztályvezetője, Kiss Tamás, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Nemzeti Kibervédelmi Intézet megbízott főosztályvezetője és Kálmán György, az OTP Bank IT biztonsági vezető tanácsadója is előadást tartott.

A Biztonságos Internet Nap nemcsak a felnőtt szakemberek, pedagógusok és szülők számára volt érdekes: a gyerekek számára izgalmas vetélkedőket, közös játékokat és meglepetéseket tartogatott.  A legó- és videókészítő pályázat meghívott nyertesei mentorok irányításával többfordulós internetbiztonsági játékon vettek részt, ahol öt csapatban a Legyél te is az internet Ásza!  tananyag moduljaira épülő feladatokat végeztek el: kvízjátékot, történetmesélést, kiberactivityt, szókeresőt, de még szabadulószobás játékban is részt vettek. A mentorok Boross Tamás (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Nemzeti Kibervédelmi Intézet), Fekete Zsombor (Digital Lions Club), Tossenberger Tamás és Bohus Dorottya (Google Magyarország), Vadász Zita (Digitális Kereskedelmi Szövetség), valamint Molnár Bernadett és Ungvári Miklós (OTP Bank) voltak.  A gyerekek nagyon élvezték a kreatív feladatokat, csakúgy, mint az ebédre elfogyasztott finom (és sok) pizzát.

A nap lezárása és egyben legjobban várt pillanata az ünnepélyes eredményhirdetés és az ajándékátadás voltak. Az eseményhez kapcsolódva előzőleg két, országos pályázatot írtunk ki. Az egyikben rövid videót kellett készíteniük a fiataloknak, a másikban egy jelenetet kellett megépíteniük legóból. Mindkét feladat témája az internetbiztonság, a világháló okos használata volt. A legókészítő pályázatra 81, a videókészítő pályázatra 29 munka érkezett be. A boldog nyertesek értékes ajándékokkal tértek haza a SID-ről: a hátizsákokba került például okoskulacs, Bluetooth hangszóró, vezeték nélküli fülhallgató, vezeték nélküli egér és powerbank. Reméljük, jövőre is együtt tudjuk megünnepelni a 21. Biztonságos Internet Napot!

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1998 óta foglalkozik a médiának a gyermekekre, fiatalokra és családokra gyakorolt hatásával, 2009 óta pedig az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosság-növelő központként, forródrótként (hotline) és konzorciumvezetőként is működik. Ebben a minőségében gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságosabb körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak, kitől kapnak segítséget. Célunk, hogy tanítsuk a gyerekeket, a szülőket, a tanárokat és a döntéshozókat az internet biztonságosabb használatára és előnyeire. Felhívjuk a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, ugyanakkor megteremtsük a problémák orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét. Idekattintva a felhasználók is bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat.

Szóljon hozzá!