ZETApress

hírportál

Idei követeléskezelések

2023 a követeléskezelések éve lehet. Követeléskezelés során a rosszul vagy egyáltalán nem fizető adósokat ismét törlesztésre ösztönzik, melynek ma már számos módja és eszköze létezik – tudatta Károly Róbert PR szakértő, marketing tanácsadó, Károly Róbert PR & Marketing.

Rendszerint a pénzintézeteknek, illetve sok esetben a különböző vállalkozásoknak ismert ez a fogalom, azonban az sem ritka, hogy magánszemélyek között adódnak teljesítési problémák. A jelenlegi gazdasági helyzetben ráadásul még inkább felértékelődhet a követelések mielőbbi rendezési igénye.

Még mindig nincs valós kultúrája hazánkban a követeléskezelésnek

Az új év beköszöntével, a januári leltározásokat követően újra fókuszba kerülhetnek a kintlévőségek. Különösen igaz lehet ez a vállalkozásokra, ahol számszerű könyveléssel is alátámasztva áttekinthetően látszanak ezek a hiányok. Általános elgondolás azonban, hogy mivel az emberek számtalanszor magukra vannak utalva a problémáikkal, beleértve a vállalkozásokból adódó nehézségeket is, ezért ritkán járnak utána megfelelően az ilyen jellegű ügyeknek. A legtöbb esetben türelmesebbek lehettek a cégek döntéshozói ez idáig, csakhogy a magas infláció eredményeként sokakban merülhet fel a kérdés, meddig lehet még toleranciával lenni.

A kiemelkedő inflációs adatok miatt a pénz jelenértéke nem kicsit magasabb, mintha ugyanazt az összeget kapnánk kézhez hónapok vagy akár évek múlva. Ebből adódóan a megfelelő követeléskezelés a korábbiaknál sokkal fontosabbá válhat a hitelezők számára – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Gyakoriak viszont még mindig az olyan esetek, amelyek során a hitelezők nem szenteltek túl nagy figyelmet a kintlévőségekre. Sokan voltak és vannak úgy vele, hogy az idő sok mindent megold, ez is majd valahogy megoldódik. Azonban a magas inflációs adatok mellett a vállalkozások rendszerint megnövekedett működési költségei is arra irányulnak, hogy a követeléseket, ha eddig nem is, most már ideje lehet rendezni.

A sérelmek elszenvedőinek sokszor az a hozzáállása, hogy jó lesz úgy, ahogy van. Ezen már úgysem lehet segíteni, majd megoldódik magától, vagy úgymond több is veszett Mohácsnál, tanulópénz volt. A vállalkozóbb kedvűek sűrűn felfogadnak hírhedtebb pénzbehajtó csapatokat, akikkel nem ritkán pórul járnak vagy mélyebbre ássák magukat abba a bizonyos gödörbe. A kevésbé tettre készek a rendőrséghez vagy bírósághoz fordulnak, de gyakran ilyen úton sem lehet ezeket az ügyeket megoldani. Aki valóban elszánt és eredményre, vagyis reális bevételre vágyik, az szakemberekhez fordul, akik több más céges problémához hasonlóan a kintlévőségeket is sikeresen megoldják. Ehhez pedig magánnyomozási és jogi eszközöket is igénybe kell venni – hívta fel a figyelmet Doór Zalán magánnyomozó.

Fokozott figyelmet érdemes tehát szentelni arra, hogy megfelelő szakértői segítséget vegyünk igénybe. Azok, akik napi szinten foglalkoznak ilyen vagy hasonló ügyekkel, nagy segítséget tudnak nyújtani a követeléskezelések során. Abban az esetben is érdemes legalább konzultálnunk szakemberrel, ha már lemondtunk a kintlévőség rendezésének lehetőségéről, hiszen a legtöbb esetben még ilyenkor is vannak lehetőségek.

Általános tévhit például, hogy az adósnak valóban nincs pénze, ezért le kell mondani a kintlévőségről. Azonban ezzel ellentétben az adós is többek között közlekedik, fizeti a megemelkedett rezsiárakat, bevásárol, eszik és iszik, öltözik, valamint jellemzően hobbira is költ. Tehát van egy olyan életvitele, aminek a fedezéséhez pénzre van szüksége, amiből még akár törleszteni is tudna, ha akarna – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Sok esetben átírással próbálják megkerülni az adósságrendezést

Bevett szokás, hogy aki adóssággal rendelkezik, annak a nevén hivatalosan nincs semmi. Ez persze legtöbbször csak a tartozás behajtásának megnehezítéséért történik, de szakember bevonásával az ilyen ügyeket is jórészt fel lehet göngyölíteni.

Arra kaptunk megbízást, hogy derítsük fel az ügyfelünk adósát, aki egyáltalán nem akar fizetni semmit számára. Az adósról kiderült, hogy tipikusan nincs a nevén semmi, ellenben van egy jól menő építőipari vállalkozása, ahol a felesége a stróman szerepét tölti be. Őt helyezve úgymond a kirakatba, kiemelt társadalmi szerepvállalással a helyi közösség életében. Az ügy az úgynevezett kintlévőségkezelési protokollunknak köszönhetően gyorsan és eredményesen megoldódott. Jól szemlélteti a példa azt, hogy már-már lehetetlennek tűnő esetekben sem kell egyből lemondani a kintlévőségekről – mesélte a magánnyomozó.

Van megoldás arra is, hogy megelőzzük a követeléskezelés nehézségeit

Még a kölcsönügylet előtt érdemes magánnyomozóra és ügyvédre költeni, mert ezek összes díja együtt is rendszerint kevesebb, mint a későbbi kintlévőségkezelés összköltsége. Érdemes tehát a megfelelő jogi hátteret kialakítani a kölcsönadáshoz, nem elég egy internetről letöltött általános szerződésminta, amit majd később aláírnak tanúk is.

Már a kötelezettség létrejötte előtt érdemes szakemberekhez fordulni. Ügyvédhez a megfelelő szerződés elkészítése miatt, illetve a leendő adós felderítése végett egy ehhez kellőképpen értő magánnyomozóhoz. Utóbbi képes arra, hogy megvizsgálja az alany anyagi helyzetét, valamint a fizetési hajlandóságát. Továbbá egy nyomozás kiterjedhet az adós fél kapcsolatrendszerének feltérképezésére is, beleértve akár a nem jogszerű üzleti viszonyokat is – emelte ki az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, aki hozzátette, hogy náluk a komplex megoldásaiknak köszönhetően nem ritka a 140-150%-os pénzügyi megtérülés sem az ilyen jellegű ügyekben, amely szintén alátámasztja azt, hogy miért érdemes szakértői segítséget is igénybe venni.

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda

Az X-Rock Magánnyomozó Iroda elsősorban magánnyomozással, üzleti hírszerzéssel és elhárítással foglalkozik, azonban komplex tanácsadást is nyújt biztonsági, jogi és gazdasági kérdésekben. Székhelye Budapesten található, de szolgáltatáskínálata az ország egész területére kiterjed. Tulajdonosa Doór Zalán, aki korábban hivatásos állományban volt, mint felderítő hírszerző tiszt és dr. Hódos Attila, aki régebben gazdasági bűnözés elleni kiemelt főnyomozóként, valamint nyomozásvezető parancsnokként dolgozott a legnagyobb ügyekben a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Szóljon hozzá!