ZETApress

hírportál

Milliók a túlélőknek

Igazságot szolgáltattak az agyonvert férfi családjának. Sokmilliós kártérítésben részesült az idős férfi családja, akit brutális módon gyilkoltak meg néhány évvel ezelőtt a Merényi Kórház pszichiátriáján – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Az idős férfit még 2015 őszén vitték be lányai egy budapesti kórház neurológiájára, mert éjjel hallucinálni kezdett egy prosztatagyógyszer mellékhatásaként. A hozzátartozók jelezték az ottani személyzetnek: tudtuk nélkül semmiképp se szállítsák édesapjukat a pszichiátriára. Ennek ellenére pont ez történt.

Az éjszaka közepén mentőkocsival vitték át a 86 éves, szinte magatehetetlen férfit a Merényi kórház pszichiátriai zárt részlegére, egy olyan beteg mellé, aki dühkitöréseiről volt ismert az osztályon. A két nő édesapja alig egy órát töltött egy szobában a másik beteggel, amikor az kiemelt egy jókora vasdarabot az ágy végéből, és ütni kezdte vele az ágyából felkelni sem tudó férfi fejét.

A túl későn megjelent ápoló elé olyan kép tárult, ahogyan egy horrorfilm jelenítené meg a pszichiátriai osztályt: az idős férfi vérbe fagyva feküdt, arca pedig már semmilyen emberi formára nem hasonlított. Az elhunyt férfi két felnőtt lánya akkor elborzadva és értetlenül állt a történtek előtt: a kórház saját bevallása szerint mindent szabályosan csinált, segítség helyett mégis mészárlással végződött a kezelés.

A gyászoló család éveken át tartó jogi küzdelme végül is nem volt hiábavaló: a bíróság 2021-ben elismerte a kórház felelősségét a példátlan halálesetben, és megerősítette, hogy nem volt sem szabályos, sem jogszerű, ahogyan édesapjukat őrizetlenül egy ismerten veszélyes kezelt mellé helyezték, holott eredetileg egy gyógyszer mellékhatása miatt került be. A családtagok mindketten több mint hét és félmillió forint kártérítésben részesültek. Bár ez sem édesapjukat nem hozza vissza, sem az átélt lelki traumát nem teszi semmissé, mégis igazságot szolgáltat, és kikényszerítheti, hogy hasonló esetek ne történhessenek többé!

Szóljon hozzá!