ZETApress

hírportál

Márta újra támad?

Három évvel ezelőtt írtunk az álorvosnőből lett álszerkesztőről. Egy kedves olvasónk az elmúlt héten állítólag vele találkozott a Nagyvárad téren, s történetét megosztotta velünk.

Deáki Márta február 24-én 19:28-kor hívott, hogy bizonyítsa, később elérhetem. Talán piros kettényitható mobiltelefonja volt. A kijelzett számra kerestem rá az interneten ? kezdődik a levél. ? Az Orczy úti Semmelweis Egyetem Elméleti tömbje előtt állított meg minket. Mi az Elnök utca felöl jöttünk.

Jó estét, Fiatalok! ? szólított meg, majd elkezdte a mondanivalóját, és legalább 1 percig beszélt. A felénél azt mondta, rövid leszek. Addig nem kért semmit, az ismerősöm kérdezte meg, miben segíthetünk?

Valami ápolónői összejövetelre jött, vagy jöttek Pestre a Ludovikához. Az ismerősöm arra emlékszik, hogy ezt mondta, erre hivatkozott, illetve arra, hogy az ápolónő tevékenységről szóló rendelet miatt kell levizsgázniuk. Világos, háromnegyedes vékony kabát volt rajta. Úgy rémlik, hogy molett testalkatú, 50-es éveiben járó nő volt. Felzaklatottan beszélt.

A Nagyvárad téri megállóban tömbjegyet adott neki az ismerősöm, s a Deák térnél szállt le. Azt mondta, a Keletiből megy a vonata Mezőkövesdre, 2800 forint a jegy. Volt kétezer forintja egy címletben, azt meg is mutatta, és valamilyen ápolónői igazolványt is mutatott. Azt mondta, valami jogsegély szervezettől kapta a kétezer forintost. Elmondta még, hogy telefonált Mezőkövesdre, de már ilyenkor este mindenki ivott az ismerősei közül, ezért nem jönnek érte Budapestre.

Ezer forintot adtam neki egy címletben. Azt mondta, elvágták a táskája pántját a Keletiben 12 éves gyerekek, és a rendőrök nem tudnak velük mit kezdeni, hiába vannak rajta a térfigyelő kamera felvételein. Azt is mondta, nem ismeri a tömegközlekedést Pesten, sok éve járt itt utoljára, segítsünk neki! Azt mondta, 22 óra valahánykor megy az utolsó vonat Mezőkövesdre. Azt is elpanaszolta, hogy a rendőrségen a táskalopásos feljelentése nagyon sokáig tartott. Adtam neki egy névjegyet, amin elérhet, ha vissza akarja adni a pénzt.

Az interneten megtaláltam a hirdetését. Szakápoló, védőnő 20 éves szakmai gyakorlattal vállal ? akár 24 órás ? házi betegápolást, olvasható Deáki Márta hirdetése, alatta mobilszáma, e-mailcíme és II. kerületre utaló fővárosi irányítószáma. Remélem, nem tesz kárt az emberekben ápolónőként! ? fejeződik be olvasónk levele.

S mit szólhat mindehhez a főszerkesztő? A megadott számot mi is felhívtuk, de nem vették fel a telefont. Szerettük volna megtudni, hogy Deáki Márta milyen munkát vállal akár napi 24 órában is? Az is érdekelt volna, hogy miért Mezőkövesdre indult 24-én este, ha budai lakhelye van? Azt sem értjük, milyen ápolói megbeszélésre ment a Ludovika térre ? ahol egyébként van egészségügyi szakközépiskola ?, ha még ki sem jelölte senki az előző heti elsietett, majd pár nap múlva visszavont miniszteri döntés miatt az akkreditációs vizsgahelyeket, ahol a szakdolgozók a vénás injekciók beadására és a férfibetegek katéterezésére szóló jogosításukat megszerezhetik? Az már csak hab a tortán, hogy Mezőkövesdre az I. osztályú menetjegy 2800 helyett csak 2600 forint, a II. osztályú viszont mindössze 1980. Pont annyi, mint amennyit Márta az állítólagos segélyszervezettől kapott!

88 hozzászólás

  1. Sziasztok! Csatlakozom, sajnos az előttem szólókhoz. Tegnap a Lehel térnél mesélte, és igazolta okmánnyal ugyanezt a sztorit. Persze én is segítettem, még szendvicset is vettem neki, így 4000 forintom bánja! A feljelentést én is meg fogom tenni! A bizalmam az emberekben erősen megingott!!!

  2. Tisztelt Sértettek! Kérem, hogy aki a fenti személy (Deáki Márta) áldozata lett, jelentkezzen a feketeida@budapest.police.hu e-mailcímen, vagy a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányságán és hivatkozzon a 4770/2011 bü-számra! ? Fekete Ida r. ftőrm

  3. Sziasztok! Aki szeretne még jelentkezni és hozzá közelebb esik, az megteheti a IX. Kerületi Rendőrkapitányságon. Az én feljelentésem is itt van, az a rendőr, akit keresni kell: Kovács István, a telefonszáma pedig: (06-1) 455-4800 és a 104-es mellék. Keressétek bátran, azt kérte, hogy minél többen, hogy bűnügy lehessen ebből a cselekedetből! Luca, ez az a rendőr, akit a telefonban említettem, és felhívom a fenti számon lévő rendőr hölgyet is.

  4. Ilona, köszönöm a segítséget! Tegnap voltam Fekete Idánál, remélem lesz eredmény!!!

  5. Üdv Mindenkinek! Tegnap este én is belefutottam az illetőbe. 4000 forinttal segítettem neki, hogy hazajuthasson Zala megyei kis falujába, és még 400 forint aprót is adtam, BKV jegyre. Teljesen meg vagyok döbbenve! Akkor tényleg kihalt a bizalom. Soha többet senkinek sem segítek! Írtam e-mailt Fekete Idának. Üdv: Éva

  6. Sajnos még mindig szabadlábon… Tegnapelőtt az Üllőin adta elő a páromnak és nekem a sztorit. Népligetnél kirabolta egy snicceres kiskorú roma lány, s szeretne hazajutni. A jegy 4650 forint. Ötezer forinttal lettünk rövidebbek. El vagyok keseredve!!! Nem csak a pénz miatt, hanem hogy többé nem segítek olyannak sem, aki tényleg rászorulna. Nincs bizalom. Írok Idának, mert nagyon szeretném rács mögött látni és írok minden barátomnak is, hogy kivel kell vigyázni az utcán. Óvatosan…

  7. Mindenki, aki ezzel a nővel kapcsolatba kerül vigyázzon, egyszerűen nem is tudom szavakba önteni, hogy milyen ártalmas is ez a nőszemély. Engem szerencsémre nem sikerült átvernie, de az életemet egy kis időre megkeserítette, köszönhetem ezt annak, hogy idő előtt rájöttem, hogy ki is ő valójában. Akkoriban (9 éve) idős hajléktalan embereket vert át rendesen. Jelenleg annak azért örülök, hogy nem az egészségügyben bukkant fel ismét mint orvos, vagy éppen magasan kvalifikált nővér. Úgyhogy ha lehet, én mindenhol hirdetem és mesélem is a magam történetét, ha esetleg valahol valakinél felbukkanna, azt ne sikerüljön átvernie. Nem tudom, hogy antikváriumban meglelhető-e a róla szóló könyv, ennek rövidített változata idekattintva elolvasható.

  8. DEÁKI MÁRTA, TE ROHADÉK CSALÓ BANYA!!! Remélem olvasod, hogy a az olyan genny férgek miatt, mint te, az emberekből kiveszik a segítőkészség és jóindulat!!! Hm, sztori nálunk is ugyanez, remeg, feldúlt szőke, 50-es néni. A fene se gondolná, hogy bűnöző…

    6500(!!!!!!!!) forinttal lettünk rövidebbek…teljesen belegondoltam, hogy nagymamám, vagy anyukám is kerülhetne bármikor ilyen helyzetbe… teljesen meggyőző, soha eddig nem adtam senkinek pénzt, csak neki (2 napig dühöngtem, hogy lehettem ennyire naiv…)

    Végtelenségig kidolgozott a története, komolyan hihetetlen… Népliget, busz Zala megyébe, Hévíz mellé, sniccer gyerekek, Raffael Renáta 8 éves cigány lány kirabolta, ápolónői igazolvány, telefonszám megadása, Brightonban gyerekek, felvenne pénzt, de nem tud a Western Unionból, küldjem el a bankszámlaszámom (elküldtem neki egy végtelenül kedves üzenettel, hogy remélem, sikerült kihevernie a tegnapi napot, s épségben hazajutott…), másnap reggel azonnal beteszi a pénzt (onnan tudja, hogy így azonnal megérkezik a pénz, mert a fiának így szokott pénzt küldeni).

    Minket az Üllőin húzott le Deáki Márta, akinek életem végéig megjegyzem a nevét, és ha szembejön velem, én biz? Isten addig verem, míg lélegzik… és nem a pénz miatt, hanem az ilyen orbitális méretű átverés miatt… Ha 5 forintomért haldoklik előttem valaki, akkor sem adok, az biztos!!!

    Mit lehet tenni, hogy lehet ezt a férget ?híressé? tenni??? Nem lehet benyomatni a történeteinket valamelyik médiumhoz, hogy a fél ország lássa??? Csak hogy többet ne játszhassa már ezt ez a mocsok… ? 🙁 🙁 ????????????

  9. Nem is értem miért nincs fent róla kép sehol. Én legalábbis nem találtam.

  10. Tegnap a Lónyay utcában 6000 forintot adtam neki. Előttem mindent leírtak, ugyanaz a sztori: igazolvány, zalai falu, védőnő, telefonszámcsere, reggel 8-kor majd hív, a taxis 55 ezerért vinné haza, hol vettem az epret, nála mennyi van a kertben otthon. A végén még puszit is adott…

    És én is most adtam először valakinek, nagyon jó emberismerőnek tartottam magam, nem egy naiv valaki ? földhözragadt, racionális közgazdász vagyok ? és ezennel valami kiveszett belőlem, ami sokkal jobban fog hiányozni, mint a 6000 forint.

    Teljesen ledöbbentem, hogy ez évek óta megy. Remélem utolsó éveit valami kőfejtőben tölti, vagy a feljebb szólók megtalálják egy sötét utcán! Egyetértek Beck?s-szel, a legnézettebb híradókban kéne bemondani! Lehet, hogy írok is nekik most, hátha lesz belőle valami. Csak ezek után ha nekünk lesz valaha bajunk, hogy várjuk, hogy bárki segítsen???…

  11. Engem is bepalizott az öreglány… Ugyanaz a sztori, nekem is több ezer forintom bánja… Kapja már el a rendőrség! Nem lehetnek ilyen tehetetlenek!!!

  12. Én vagyok a következő segítőkész áldozat, én is elhittem neki a történetet, annyira jól alakított… Belegondoltam, hogy mi lenne, ha Nagymamám, vagy Édesanyám járna így. Leginkább az döbbentett meg, ahogy utánaolvastam a Neten, hogy gyakorlatilag direkt módon hozzájárult az álorvosi tevékenysége Nádas Gábor halálához. Na és az, hogy halott kislány műtétjére gyűjtött… és még Friderikusz műsorába is bekerült. Csak az vigasztal, hogy tudom, elnyeri majd méltó büntetését valaha. Márta, ha olvasod (úgyis tudom, hogy olvasod!) üzenem: nem sokáig maradhatsz már szabadlábon!

  13. Sorstársaim/sorstársaink! A sztorink részben hasonló mint nektek, de igencsak meglepődtem. hogy még mindig ?dolgozik? a drága. Tudtommal eljárás van ellene, körözik és csak remélni tudom, hogy végre sikerül rács mögé juttatnunk őt. Fényképpel én tudnék szolgálni, mivel mi SAJNOS anno kapcsolatba kerültünk vele, még többször taliztunk is, ebből kifolyólag sikerült képet csinálnunk róla, amit a rendőrségnek feljelentéssel együtt továbbítottunk, így nem biztos hogy nyilvánosságra hozhatom a képét, de majd megérdeklődöm és ha megengedik a rendőrségnél akkor (ha ide lehet) felteszem a képét. Szerintem nem ártana közösségi oldalakra feltenni, vagy tényleg a médiához fordulni… Elszomorító, hogy ezek után a becsapott emberekben minden bizalom elveszik, és aki tényleg rászorulna, annak már biztosan nem fogunk segíteni.

  14. Amikor minket vert át, mi azonnal írtunk a Metropol hírújságnak, a tv2 Naplójának, az m1 Kék fényének, de érdemleges visszajelzést sehonnan sem kaptunk. Pedig szerintünk a sztori érdekes és tanulságos… De jó lenne, ha más sorstársaink is írnának azért a médiumoknak, hátha valamelyikük érdeklődését sikerülne felkelteni!

  15. Kedves Családbarát! A ?kölcsön? megadása miatt találkoztatok? Ezek szerint nem sikerült!

    http://divany.hu/eletmod/2011/03/13/elmeselte_az_eletet_es_becsapott/

  16. Márta engem is meglopott… 6000 forintom bánja. Diák vagyok, abból a pénzből nyaralni szerettem volna!

  17. A BRFK-tól újabb információ idekattintva olvasható.

  18. Azért a nő sztorija nekem kevésbé megdöbbentő (mindig voltak ügyes csalók) mint a rászedettek reakciója, szinte mindenki arra jut, hogy ezentúl senkinek nem segít. Sőt: “Ha 5 forintomért haldoklik előttem valaki, akkor sem adok, az biztos!!!”

    Ezek szerint Deáki Márta nem csak a pénzeteket lopta el, hanem az emberségeteket is, ez az igazi nagy csalás és bűntett. Engem is rászedtek már párszor, ha összeadom, biztosan egész szép kis summa jönne ki. Igyekszem persze nem balek lenni, de mégis inkább legyek az, mint kemény, gonosz, rideg és gyanakvó ember.

    Az is lehet persze, hogy csak valamiféle szégyenérzet vált ki az áldozatokból ilyen dühödt reakciót, és előbb-utóbb visszaáll bennetek az emberség: “…teljesen belegondoltam, hogy nagymamám, vagy anyukám is kerülhetne bármikor ilyen helyzetbe?” És tényleg: kerülhet!

  19. Sziasztok! A könyvet már évekkel ezelőtt olvastam, amit Dr. Martinkó Károly írt a hölgy tevékenységéről. Ne döbbenjen meg senki a kijelentéstől, hogy egy látássérült lány is megismeri azt, akiről szó van! Ugyanis engem is rászedett, még tavaly ősszel, és ez a beazonosítás most tudatosult bennem, hogy olvastam a Ti történeteiteket. Nekem is a zalai falut mesélte, hogy haza kell jutnia, és közben ezek szerint egyáltalán nem volt igaz. Úgy mondta, hogyha még akartál volna, sem juthattál mellette szóhoz! Remélem, mielőbb elfogják, ezek miatt a pénz bulijai miatt, mert így előbb-utóbb tényleg azoknak sem segítenek (segítünk), aki rászorulna! Nem ragozom…

  20. Fogja már el a rendőrség ezt a nőt! Szívesen segítek, komolyan! Nem lenne nehéz szerintem…

  21. Márta néni valószínűleg új néven, új (bár az eddigihez eléggé hasonló) sztorival károsítja meg az embereket. Sárvári Éva, vagy Sárváry Éva biológus. Óvakodjon tőle mindenki!

  22. A nőnek új sztorija van. Dr. Sárvári Éva név alatt fut, biológus, és szintén haza akar jutni, mert kirabolták a Keletiben. Van egy unokája, a lánya meghalt autóbalesetben a párjával együtt. Nyugati környékén vadászik az áldozataira, legutóbb szeptember 30-án járt ott, este 9 körül. Egyébként ha valaki szeretne vele beszélni, most a +36-70-247-2265 telefonszámon érhető el.

  23. Szeptember 6-án, pénteken este sajnos én is találkoztam Mártával, 5500 forintot adtam neki, mert Nyíregyházára akart hazautazni, csak kirabolták a Keletinél. Nyugdíjas papírokat intézett és nem tudott visszajutni. Másnap még írt is, hogy hazaérkezett és küldi a pénzt, azóta ki van kapcsolva és valóban a fent említett számot használja jelenleg. Szerencsére jó az arcmemóriám, ha kell, ezer arc közül megismerném. Eljátszotta sok jó ember bizalmát. Egy hazugnak előbb adtam ennyire sok pénzt, mint egy őszinte hajléktalannak egy százast! A jövő héten megteszem én is a feljelentést. Egyébként nekem is valami Dr. …Éva volt már.

  24. Kedves Anita és előző hozzászólók! 2013. november 14-én este pontosan ugyanez történt velem is. Csak most Hédi néven használja ki az embereket, és én még jószívűen ételt is vettem neki, több mint 8000 forintom bánta. Kérem, aki feljelentést fontolgat, vagy már megtette, vegye fel velem a kapcsolatot a zseezsu kukac gmail pont com címen és csatlakoznék! Az arcát én is megismerném!!! Borzasztó dühös vagyok, mostantól soha senkinek nem állok meg, csak nehogy egyszer egy valódi segélykérőtől utasítsam el a segítséget! Köszönöm! – Zsuzsa

  25. Sziasztok! 2013. november 15-én este az Újbuda Központnál estem áldozatául a “kedves néninek”. Hédi nevet használt, szőke, zömök testalkatú, krémszínű kabát, nyakában sál, 61 évesnek mondta magát, autóbalesetben meghalt a lánya és a veje, ő neveli az unokáját, “Marcikát”. A Keletinél elrabolták a laptop táskáját, amiben csak iratok voltak, és így nem tud Fehérgyarmatra hazajutni. Mezőkövesdet nekem is említett, de csak annyit, hogy ott született. Annyit kérdezett tőlem, hogy nem tudok-e egy helyet, ahol megszállhat éjszakára, mert mindenét elrabolták, a szomszédja küldött neki pénzt, de az csak reggel érkezne meg. Én naiv (sosem szoktam pénzt adni) adtam neki 6000 forintot plusz vettem neki kaját és még buszjegyet is. Megadta a telefonszámát (+36-70-247-2265 – fekete Samsung felcsúsztatható telefonja volt), hogy majd hétfőn küldi a pénzt. Éjfél előtt írt is SMS-t, hogy köszöni az emberséget, és hétfőn jelentkezik. Kicsit furcsálltam, hogy eddig még nem tette, ezért beírtam a telefonszámát a keresőbe, és lám-lám, nem volt hiábavaló az aggodalmam. Kérem, aki tudja hová fordulhatok jelentkezzen! Kiváló az arcmemóriám, megismerném! Köszönöm! – Melinda

  26. Az én történetem teljes mértékben megegyezik Melindáéval, két apró kivétellel. Mivel nálam “csak” 5200 forint volt, ennyit adtam neki a vonatjegyére (egyébként a BAH-csomópontnál talált meg). Illetve nemrég, miután ráírtam, hogy hol van a pénzem, ezt válaszolta: A mutet utan 4 nappal meghalt az unokam a korhazban. Kerem a turelmet. Ezek szerint ennek a nőnek már semmi sem szent. Azért lenne jó, ha nagyobb nyilvánosságot kapna ez az ügy, mert akkor talán elkerülhető lenne, hogy még több áldozat legyen! Akár kezdődhetne egy facebook oldallal, és hátha aztán kinőné magát…

  27. Én már a Tolvajkergetőknek is írtam, akiktől azt a választ kaptam, hogy tudnak erről a jelenségről, de nem tudnak vele mit kezdeni és a rendőrségre hatezer forinttal nem érdemes rohanni, és igazából lecsukni sem fogják, mert senkitől sem vesz el olyat, amit ne tudna nélkülözni, és azért csinálja ezt, mert máshogy nem adnának neki. (Vajon miért??!?!?!) Nem tudom felfogni, hogy nem lehet ezzel az öregasszonnyal mit kezdeni. Jó lenne, ha újra találkoznék vele, biztos lenne hozzá egy-két szavam!

  28. Ahh velem június 18-án történt az eset, 6000 forintot buktam, eddig azt hiszem, én vagyok a legnagyobb balek? 😀 És tényleg ez az a nő a fotón?

  29. Sziasztok! Tőlem Márta a Keletinél kért pénzt olyan történettel, hogy a táskáját leszakították a válláról és haza kell mennie Mezőkövesdre. 2000 forintot adtam neki és egy hét múlva 3000 forintot küldött vissza postai utalványon. Meg is lepődtem, mert akkor már rájöttem, hogy átverés áldozata lettem, de ezek szerint nekem megkegyelmezett.

  30. Gina, én is szeretnék így járni 4 év után!

  31. Sajnos nem adhatom ki Márta címét, mert a nyomozást akadályozná… 🙁 De drukkoljatok, hogy végre történik valami! Nekem persze tovább kell jópofiznom vele, ami nagyon nehéz ebben az esetben… 🙁 Sajnos jóval hiszékenyebb vagyok, mint Ti, fel sem tűnt, hogy mi történik velem. Kb. 2 hónapja ismertem meg, egy pizzériában dolgozok, ő ott lakik az épület egyik lakásában albérletben. (Ha valakit érdekelne a cím, szívesen megadnám!) Nekem is előadta a hasonló történetet. Fia kint él, ő védőnőként dolgozik, de a Questor-botrány miatt a polgármesteri hivatal nem tud neki fizetni. Meg is mutatott egy papírt pecséttel a hivataltól, hogy mennyivel tartoznak neki. Azt mondta, csak tízezer forintot kér két napra, azt vissza is kaptam. Közben beédesgette magát a családomba, “imádja” a gyermekeimet… “jó barátságba” kerültünk egymással. Utána bátrabban kéregetett tőlem hasonló összeget, most tartunk, kapaszkodjatok meg, 230 ezer forintnál. Három hete azt mondta, hogy a fia (SMS-t is mutatott tőle) küldi westen unionon… csakhogy a fia nem ért haza időben, elmaradt az utalás… akkor majd elküldi a számládra – mondta ő… megadtam a számlaszámom, csaknem jött a pénz. Minden nap hallgattam, hogy a fiával beszél. Csörgött a telefonja, ő felvette és beszélgettek. A pénz azonban csak nem akart megérkezni. Újabb ötlet, elküldi a srác egyik haverjával, aki London és Pest között ingázik. Szuper!!! Csakhogy a fiatalembernek azonnal vissza kellett mennie, nem tudta leadni a pénzt. Tegnap olvastam a közösségi portálon, hogy csaló, utánanéztem és valóban… Iszonyatosan éreztem magam, megalázva, a családomnak a szemébe sem tudok nézni, hogyan lehettem ennyire ostoba… De hát Márta néni olyan jól el tudja adni magát… Ma az első dolgom volt, hogy már 7-kor ott toporogtam a rendőrség előtt. A feljelentést megtettem, folyik ellene az eljárás. A rendőr hölgy azt mondta, hogy 77 rendbeli csalás van eddig a számláján. Remélem, most, hogy megvan a címe, sikerül elkapniuk! Hiába kéritek a címet, nem adhatom meg!

  32. Helló Mindenki! Mártát egyszer már sikeresen kivontuk a forgalomból… de sajnos csak rövid időre! Kérek mindenkit, akitől bármilyen módon kicsalt pénzt, hogy tegye meg a feljelentést a 03rk@budapest.police.hu email-címen vagy személyesen a III. Kerületi Rendőrkapitányságon!

  33. Üdv mindenkinek! A rendőrség felmentette Mártát, mert elkezdte visszafizetni a tartozását. Sajnos nem az volt a lényeg, hogy eleve kicsalta a pénzt. Most már megadhatom a címét, ha valakit érdekel még, hogy felelősségre vonja: 2030 Érd, Diósdi út 24/A. Itt meg lehet találni még pár napig, mert a tulajdonos is megválik tőle nemfizetés miatt. Itt albérletben van.

  34. Sziasztok! És ez a Nő nem véletlen ezt a telefonszámot használja most? Facebookon Szabó Márta viberen Deáki Márta. Kedves ismerősöm akarja bepalizni, de le lesz vadászva és keze-lába törik… 😀

  35. Nagyon szeretnék információt kérni a fórum tagoktól, aki olvassa minden olyan dolgot, ami hasznosnak bizonyulhat ennek a Deáki Márta Szabó Márta azonosításában, s abban hogy ne tudjon csalást elkövetni! Éppen egy ilyen ügyben vagyunk jelenleg benne, amit valószínűleg ez a hölgy irányít, s próbál véghez vinni. Várom a megkereséseket!

  36. Megdöbbenve olvasom,hogy még mindig átveri az embereket! Hihetetlenül rafkós nő! Közvetlen kolléganőm volt amíg le nem buktattuk!

  37. Kedves Kovács Helga! Én szívesen segítek bármiben, viszont annál több infóval nem tudok szolgálni, mint amit fentebb leírtam. Háromszor hívott be a rendőrség már ebben az ügyben, de csak még több pénzem és időm ment rá, előre haladás 0.