ZETApress

hírportál

Tapizásvád Dél-Koreában

Kenderesi TamásSzexuális zaklatás gyanúja miatt nem engedik ki Kenderesi Tamást Dél-Koreából ? olvasható a híradásokban. A dél-koreai rendőrség megtiltotta, hogy Kenderesi elhagyja az országot, mert vizsgálat indult a 2016-os riói olimpiai bronzérmes ellen szexuális zaklatás ügyében ? jelentették be reggel a helyi hatóságok.

A kvangdzsui vizes világbajnokságon részt vevő Kenderesit ma hajnalban állították elő és hallgatták ki egy helyi éjszakai bárban történt esetről ? mondta a helyi rendőrség illetékese a Reuters brit hírügynökségnek. A Yonhap hírügynökség szerint egy 18 éves nő hívta a rendőrséget. A magyar csapat illetékese megerősítette, hogy a riói olimpián bronzérmes Kenderesit kihallgatták, majd szabadon engedték, így visszatérhetett az sportolók falujába. Nem engedélyezik azonban, hogy elhagyja Dél-Koreát a következő 10 napban ? mondta a rendőrségi illetékes.

A Yonhap hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a sportoló tagadta a vádakat. A vb zárása után Tamás nyilatkozatot adott ki a történtekről: Szombat éjszaka egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig. A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim! Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom! ? fogalmazott úszónk.

A Magyar Úszó Szövetség közleményben jelezte, hogy Magyarország Koreai Nagykövetségével együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi ellen felhozott vádak: A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott úszót megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ saját Fegyelmi bizottságát fel fogja kérni a további lépések megtételére. A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak! ? áll közleményükben. 22 éves úszónk 200 méteres pillangón szerdán 8. lett. Ügyéről a szervezők nem nyilatkoztak, mondván ez magánügy, így nem érinti a versenyt.

Szóljon hozzá!