ZETApress

hírportál

Búcsút vettünk a hajósoktól

Hajós tiszteletadás keretében búcsúztatták el a május végén a Dunán elsüllyedt Hableány sétahajó személyzetét, kapitányát és matrózát ma délben a folyó budapesti szakaszán. A kutatásban részt vevő búvárok múlt péntek esti Magyar Sport házai elismeréséről idekattintva olvashatunk.

A szertartás során a folyóba engedték azt az urnát, amely Pethő Jánosnak, a Hableány matrózának hamvait tartalmazza, míg Lombos László kapitány földi maradványait máshol helyezik szűk családi körben örök nyugalomra. A búcsúztatás keretében koszorút engedtek a vízbe a baleset koreai áldozatainak emlékére. A búcsúztatásban 15 hajó vett részt, amelyek alakzatba rendeződtek a Margit híd és az Árpád híd között.

A központi szertartás a Halászbástya hajón zajlott, melyet a Szentendre II. hajó kísért. A hamvakat tartalmazó papírurnát a hajó harangjának megkondulását követően egy egyenruhás matróz engedte a folyóba. (A mindenszenteki hajós szertartásról 2013. és 2014. novemberben e két hajó fedélzetéről magam is tudósíthattam.) Ezután katonai tiszteletadás keretében három díszlövés is eldördült, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló Pethő János emlékére elhangzott az Il Silencio. Végül már csupán a hozzátartozók részvételével tartottak búcsúztatót a hajón, Lombos László esetében egyházi, Pethő János esetében pedig polgári szertartás keretében.

A szertartást nagy tömeg kísérte figyelemmel a pesti rakpartról. A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. kérésének megfelelően sokan virágszirmokat szórtak a vízbe. A búcsúztatón elhangzott, hogy Lombos László gyerekkora óta a hajós pályára készült. Bejárta a világtengereket, ám igazán a Dunán érezte otthon magát. Tapasztalt, határozott kapitány volt és gépészként fokozott figyelemmel kísérte a rábízott járművek műszaki állapotát; 58 évet élt.

Pethő János a tragédia előtti napon ünnepelte 53. születésnapját. Korábban a katonai pálya mellett kötelezte el magát, ám a víz mindig vonzotta. Tervei között szerepelt, hogy hajóvezetői képzést követően, az ehhez szükséges szolgálati idő letelte után maga is kormányállásba áll ? hangzott el a temetésen. A cég, amely mindkét magyar áldozatot saját halottjának tekinti, már korábban bejelentette, hogy a Hableány roncsát emlékmű céljára felajánlja egy olyan szervezetnek, amely jogosult emlékhely állítására.

A balesetben részes Viking Sigyn szállodahajót üzemeltető Viking River Cruises a gyászszertartás alkalmából közleményben tudatta, hogy mélyen együtt éreznek a Hableány legénységének hozzátartozóival. Őszinte részvétüket fejezték ki a családoknak, barátoknak és hajóstársaknak, akiket megrendülve gyászolnak. A május 29-én elsüllyedt Hableányon 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően 7 koreait sikerült kimenteni és 7 holttestet már akkor megtalálták. Azóta újabb 20 holttest került elő, a 33. koreait azonban még keresik a hatóságok. A vétkes hajóskapitányt a bíróságok 15 milliós óvadékért nyomkövetővel szabadlábra helyezték.

Szóljon hozzá!