ZETApress

hírportál

Sok munka vár a romákra

Roma kisiskolásJelentős az érdeklődés a közigazgatásban a sikeres versenyvizsgát tett roma diplomások iránt. Mintegy 71 közigazgatási intézmény összesen 433 álláshelyre keres munkavállalót a Romák foglalkoztatása a közigazgatásban című program keretében.

Az ősszel meghirdetett program keretei között december hétfőig összesen 122-en tettek sikeres versenyvizsgát. Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap a Parlament Kupolatermében tartott bizonyítványosztó ünnepségén köszöntötte az eredményes vizsgát tett roma diplomásokat.

A programra jelentkező 460 főből 287-en feleltek meg a kiírás követelményeinek, a versenyvizsga felkészítőn közülük 261-en vettek részt novemberben, hétfőig pedig összesen 122-en tettek sikeres vizsgát. A programban részt vevők köre még bővülhet, ugyanis a programra jelentkezőknek januárban is lesz lehetőségük vizsgát tenni, így várhatóan körülbelül 200 fő szerezhet majd közigazgatási versenyvizsgát a program keretében. Eddig mintegy 71 közigazgatási intézmény jelezte, hogy összesen 433 álláshelyre keres sikeres versenyvizsgát tett roma diplomásokat.

A vezető roma értelmiségi réteg kiszélesítését, illetve megerősítését szolgáló program szakmai és anyagi segítséget nyújt a diplomával rendelkező romák ? a központi közigazgatásban és a regionális hivatalokban való ? elhelyezkedéséhez. A pályázók versenyvizsgára való felkészítését és vizsgáztatását a KSZK végezte, illetve ez a szerv gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is.

A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A projekt összköltsége százmillió forint, amely magában foglalja többek közt a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit.

A felvételt nyert munkavállalók első éves fizetését az Államreform Operatív Program, Diplomával rendelkező romák foglalkoztatása a közigazgatásban elnevezésű projekt egymilliárd forintos keretösszege biztosítja. A roma munkavállalókat foglalkoztató szervet további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli.

A diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését segítő projekt csak az egyik eleme a kormány romák felzárkóztatását segítő intézkedéseinek. Emellett a kormány megerősíti például a Tanoda programot, amely azoknak a gyerekeknek nyújt felzárkózási lehetőséget, akiknek az iskolai oktatáson kívül is szükségük van támogatásra. Folytatódik a telep-felszámolási program: Magyarország ötszáz cigánytelepe közül száz felszámolását kezdi meg a kormány 2010 januárjától. Csak jövőre egymilliárd forint jut erre a célra.

A jövőben valamennyi önkormányzat uniós pályázatára érvényes lesz az a szabály, amely szerint nem lehet úgy európai uniós forrást elnyerni, hogy az adott településnek ne volna megvalósítható esélyegyenlőségi terve, amelynek végrehajtását a források megítélése után is ellenőrzik ? tudatta Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!