ZETApress

hírportál

Ígéretek helyett stabilitás

Folytatódik a járulékcsökkentés januárban. Soha rosszabb esztendőt! ? értékelte a 2017-es évet Varga Mihály az idén 19. alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján. A nemzetgazdasági miniszter felidézte: jövőre ismét csökkennek a béreket terhelő járulékok, a felszabaduló forrásokat pedig beruházásokra és béremelésre egyaránt lehet fordítani.

Utóbbi a munkaerőhiány orvoslása miatt is fontos lenne. Erről szólva Demján Sándor, a VOSZ elnöke megjegyezte: fontos lenne, hogy megvalósuljon a közszféra létszám-csökkentése, hiszen a 350 ezer felesleges állami alkalmazott foglalkoztatás óriási teher a gazdaságnak. A VOSZ büszke arra, hogy az elmúlt csaknem két évtizedben mintegy két- és félezer kiváló vállalkozót tudott kitüntetésben részesíteni, hiszen ezek az emberek alkotják a magyar gazdaság gerincét ? mondta Demján Sándor a MŰPÁ-ban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke beszédében kifejtette: a VOSZ politikától független érdek-képviseleti szerv, amely a mindenkori demokratikusan megválasztott hatalommal építő párbeszédre törekszik. A VOSZ sosem volt ellenzékben, ám 2010-ben megfogalmazta: mennie kell annak a kormányzatnak, amelyik az országot csődbe vitte!

A VOSZ mindig a gazdasági stabilitást, a pénzügyi egyensúlyt tartotta szem előtt, és óvott a felelőtlen politikai ígérgetésektől. Ilyen ígéretek ma is elhangzanak, például a plusz nyugdíjak, vagy a bérunió, és ezek minden esetben a vállalkozásokra hullnak vissza. Demján Sándor hozzátette: a választások után keményen, sőt, agresszíven fognak majd érvelni a kormánynál annak érdekében, hogy a mintegy 350 ezer felesleges állami alkalmazottat irányítsák át az üzleti szférába, hiszen amíg ez nem történik meg, addig Magyarország nem tud fejlődni. Ez óriási kolonc, a felesleges foglalkoztatás parazitizmus ? fogalmazott az elnök. Hozzátette: a politika akkor tisztességes, ha bátran meg meri lépni mindezt. Az így felszabaduló munkavállalókat várja a szolgáltatási szektor, az onnan ilyen módon kiszorulók pedig a termelésben helyezkedhetnének el ? jegyezte meg a VOSZ elnöke.

Hosszú távra tervezni!

? Olyan esztendő áll mögöttünk, amelyre leginkább azt mondhatnánk: soha rosszabbat. Remélem ezt a jelen lévő vállalkozók is meg tudják erősíteni! ? kezdte ünnepi beszédét az eseményen Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az elmúlt évben olyan folyamatok, kezdeményezések indultak el, amelynek célja, hogy a gazdaság minden szereplője erősödjön, akár vállalkozó, akár munkavállaló. Fontos, hogy a gazdaság szereplőinek legyen perspektívájuk, hogy tudjanak hosszú távra is tervezni.

A miniszter emlékeztetett: tavaly a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal olyan megállapodást kötött, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. ? Nem volt egyszerű, és mindenkitől megkövetelt némi kompromisszumot, de végül egyetértettünk. Így jött létre az a megállapodás, amely hat évre tervez és igyekszik javítani a versenyképességet ? mondta. Ennek érdekében elsősorban a munkavállalók kérésére emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, ám a kormány meghallotta a munkaadók azon kérését is, amely a közterhek érdemi csökkentésére irányultak. Ennek érdekében csökkent a társasági adó, amelynek 9 százalékos mértéke a legalacsonyabb az Európai Unióban.

További járulékcsökkentés jön

Talán ennél is fontosabb volt azonban a munkaadói járulékok csökkentése ? hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály kifejtette: a szociális hozzájárulás az előző évi 27 százalékról 22 százalékra csökkent, januárt ez a mérték pedig 19,5 százalék lesz. A tárcavezető kifejtette: reméli, hogy a hatéves programot a továbbiakban is tudják folytatni. Az így a vállalkozóknál hagyott pénzt fejlesztésekre, beruházásokra, vagy akár bérfejlesztésekre is lehet fordítani. A kormány szerint mindkettő nagyon fontos ? jegyezte meg a miniszter ? utóbbi különösen azért, mert a jól képzett munkaerőt meg kell tartani.

Ezzel párhuzamosan a munkaerő-piacra is bevonnának lehetőleg minél több embert, hiszen ma 60 ezer üres álláshely van a gazdaságban ? mondta el a miniszter. Ennek érdekében a kormány a részmunkaidőre, az idősek, a fiatalok elhelyezkedésének segítésére törekszik a jövőben. Varga Mihály végül utalt arra is, hogy ma már mintegy másfél millió magánszemély adóbevallását az adóhivatal végezte el. A cél az, hogy a jövőben a kis- és középvállalkozások adóbevallását is a NAV végezze ? tette hozzá.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen kitüntetések átadására is sor került a kiemelkedő vállalkozói teljesítmények elismeréséül. Így az arra érdemesek Magyar Gazdaságért Díjat, Miniszteri Elismerő Oklevelet és Év Vállalkozója Díjat vehettek át Varga Mihálytól és Demján Sándortól. Magyar Gazdaságért Díj elismerésben kilencen részesültek, Miniszteri Elismerő Oklevelet egy fő vállalkozó érdemelt ki. A VOSZ megyei tagszervezetei, illetve további érdekvédelmi szervezetek előterjesztése alapján 68-an részesültek az Év Vállalkozója Díj kitüntetésben.

A nemzetgazdasági miniszter mai kitüntetettjei

Magyar Gazdaságért Díj: Barta Ferenc, a Barta Ép-Ker Kft. tulajdonos-ügyvezetője (Tolna megye); Báry Péter, a Mayer Hardware & Software Fejlesztő, Gyártó és Forgalmazó Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a VOSZ Heves Megyei Szervezetének elnöke (Heves Megye); Farkas György, a Zarges Kft. ügyvezető igazgatója (Bács-Kiskun megye); Kuizs János, a Borovi Faipari Zrt. vezérigazgatója (Jász-Nagykun-Szolnok megye); László Árpád, a Euro Profi Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. tulajdonos-ügyvezetője (Budapest); Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója (Borsod-Abaúj-Zemplén megye); Nemes Anikó, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület Vállalkozók Szövetsége elnökségi tagja, ügyvezetője (Budapest); Rabóczky Jánosné, a Rabóczky Kft. tulajdonos-ügyvezetője (Komárom-Esztergom megye); dr. Szabó Ferenc, a Transit-Railway Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye). Miniszteri Elismerő Oklevél: Gugcsó Zoltánné, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének irodavezetője (Budapest).

Szóljon hozzá!