ZETApress

hírportál

Ezer nap, milliónyi siker

Kiss Antal miniszteri biztosUgrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes pályázatok száma a közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben ? mondta Kiss Antal miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (MKF) ügyvezető igazgatója mai sajtóreggelin Budán, a Kacsa utcai Mandragóra Kávéház és Étteremben.

2014-ben a Magyar Kormány azzal a céllal hozta létre a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-t, hogy segítse a magyar nemzeti közösséget a közvetlen uniós források elnyerésében. Az alapítás óta eltelt ezer nap, a kormányzati cél megvalósulását a társaság tevékenységének eredményszámai igazolják. A Kiss Antal miniszteri biztos által vezetett Magyar Fejlesztési Központ tevékenységének középpontjában az a törekvés áll, hogy a közvetlen támogatású európai uniós programok széles körben ismertté és hozzáférhetővé váljanak, az azokon keresztül rendelkezésre álló források hatékony felhasználása megtörténjen. Cél, hogy minden magyarul beszélő eligazodjon a programok rendszerében, sikerrel induljon el, és nyerjen a pályázatokon.

A kormányzati cél megvalósulását igazolja, hogy a közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes magyar pályázatok száma. A Magyar Fejlesztési Központ munkájának is köszönhetően a 2014-ben elnyert 4,66 milliárd forinthoz képest 2016-ban 16,54 milliárd forint lett a magyar érdekeltségű pályázókra jutó támogatás összértéke a legismertebb közvetlenül pályázható európai uniós programokon.

Ezen túlmenően a társaság a közvetlen pénzügyi eszközök megszerzésére irányuló, a kormány által kijelölt profitorientált, operatív feladatait ellátva közreműködik volumenükben kiemelkedő, nemzetgazdasági szinten is jelentős, innovatív projektek menedzselésében. Ezt a feladatát az Európai Beruházási Bank magyarországi partnereként, a Magyar Fejlesztési Bankkal kötött együttműködési megállapodás alapján látja el.

A Magyar Fejlesztési Központ magyar nyelven hozzáférhető, professzionális forráskereső és tájékoztató rendszere mára közismertté és elismertté vált a felhasználók körében, a pályázatokat ismertető honlapok több mint egymillió oldalletöltést értek el, a kapcsolódó Facebook-oldalak kedvelőinek száma meghaladja a 8500 főt. Kétéves működése alatt a pályázati honlap a közvetlen európai uniós programok közel 930 dekódolt pályázatát tette hozzáférhetővé. A társaság ösztönző céllal ? a pályázati jó gyakorlatok terjesztésére ? online magazint is működtet, mely a 139 sikeres magyar projektet mutat be, amelyek összértéke meghaladja a 26 milliárd forintot.

Legújabb szolgáltatásként a mai naptól Android platformon futtatható mobilalkalmazás is segíti a felhasználókat a sikeres pályázásra való felkészülésben. Az alkalmazás segítségével egy felületen érhetők el a Magyar Fejlesztési Központ legfontosabb hírei, a Nyerő Magyarok weboldalon olvasható, nyertes projektekről készített beszámolók, valamint a Pályázatok Magyarul weboldalon közzétett valamennyi nyitott pályázati kiírás. Az elmúlt két évben a társaság saját képzési rendszerében eddig 30 képzési nap keretében 600 főt juttatott szaktudáshoz a közvetlen európai uniós pályázati rendszerről 10 határon túli helyszínen, valamint három képzési szinten hét rendezvény keretében Magyarországon.

Az Európai Unió Horizon 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programja által biztosított források pályázati folyamatában a Magyar Fejlesztési Központ nem csupán tájékoztatói, de összetett pályázatfejlesztői munkát végez. Több mint 500 személyes tanácsadás során mind ez idáig a társaság szakértői összesen 515 projektötletet vizsgáltak meg, és 51 olyan projektet azonosítottak, amelyeket érdemeseknek ítéltek arra, hogy fejlesztésük ? ezzel a sikeres pályáztatásra való felkészítésük ? megkezdődjön. Összességében eddig 54 pályázat beadása történt meg a társaság közreműködésével, több mint 10 milliárd forint összértékben, ebből közel 6 milliárd forint értékű pályázat értékelés alatt van. A már elbírált, sikeres pályázatok pedig a központ tevékenységének eredményeként másfél milliárd forintot nyertek el az Európai Unió közvetlen kifizetésű forrásaiból.

A Magyar Fejlesztési Központ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Földművelésügyi Minisztériummal konzorciumi partnerségben 2014-2017-re egymillió euró összegű pályázatot nyert el Magyarország LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai programon való hatékonyabb részvételének elősegítésére, valamint kezdeményezte a LIFE Önerőalap létrehozását, amelynek segítségével több mint 31 milliárd forint közvetlen kifizetésű forrás lehívására nyílik lehetőség.

A 2015-ben elindított Juncker-terv kritériumainak megfelelően fejlesztett projektek menedzselésében a Magyar Fejlesztési Központ kezdetektől fogva részt vesz. Az Európai Beruházási Bank a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonysági beruházások támogatására létrehozott, vissza nem térítendő forrást biztosító ELENA-programja mentén a társaság négy nagy projekt fejlesztésében működik közre. Ezenkívül a Magyar Fejlesztési Központ és a hazai, illetve a nemzetközi fejlesztési pénzintézetek ? így a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank ? közötti szoros szakmai együttműködés nyomán megkezdődött annak a speciális finanszírozási modellnek a kialakítása, amely megteremti a hazai nagy infrastrukturális beruházások Juncker-tervhez való csatlakozásának lehetőségét, az állam-háztartási hiányt nem növelő finanszírozási platformok segítségével.

Mindezeken túlmenően a társaság a Magyar Kormány által rábízott feladatait végezve ezer napos munkája során több, a magyar gazdaság számára kitörési pontokat jelentő iparág-fejlesztési lehetőséggel találkozott. Ezek a lehetőségek magyar hagyományokon alapulnak, innovatívak, több iparág integrált modernizációját teszik lehetővé, megvalósításuk esetén elősegítik a következő időszak stratégiai, nemzetgazdasági szempontból kiemelt területeinek fejlesztését.

Szóljon hozzá!