ZETApress

hírportál

Összefogás az iparért

Monostori László igazgatóIpar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform alakult hazai kutatóintézetek, oktatási intézmények és magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozások részvételével ? tudtuk meg Gerstner Jánostól.

? Egy új technológiai korszakváltás időszakát éljük, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket. E folyamat a fizikai és a digitális világ közötti hidak előrehaladott és ütemes kiépítését, különleges innovációs alkalmazkodást, minden korábbinál gyorsabb válaszokat, bátor innovációs lépéseket kíván a gazdaság minden szereplőjétől, különös tekintettel az Irinyi terv kiemelt ágazataiban érintett meghatározó vállalatoktól, az innovációs rendszer intézményeitől, valamint a kormányzati gazdaságpolitikától ? mondta el Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az ünnepélyes aláírás előtt.

Az NGM ipar- és innováció-politikai programjának stratégiai partnereként üdvözli és támogatja a Platform létrejöttét. Mivel annak eredményes működésében a magas hozzáadott értékű kutatási és fejlesztési tevékenységek Magyarországra terelésének katalizátorát, a hazai KKV szektor felkészítésének, innovációs adaptációjának megkerülhetetlen eszközét, és végeredményben az Ipar 4.0 program hazai sikerének egyik kulcs tényezőjét látja.

Monostori László akadémikus, az MTA SZTAKI igazgatója köszöntőjében aláhúzta, hogy a megoldandó elméleti és gyakorlati problémák olyan sokrétűek, hogy elengedhetetlen egyrészről a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködése, másrészről pedig a nemzetközi kooperáció. Kiemelte az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer társaság jó néhány éve folyó sikeres együttműködését, melybe egy újabb európai kezdeményezés keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két kara, a Gépészmérnöki, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki kara is bekapcsolódott.

? A Nemzetgazdasági Minisztérium igen jelentős lépést tett az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform létrehozására vonatkozó kezdeményezésével és rendkívül fontosnak tartotta, hogy pár nap alatt sikerült megszervezni az alakuló ülést. Kiemelte az Alapító Okiratot aláíró iparvállalatok nagy számát, melyek egyébként egyaránt képviselik egyrészről a kis- és nagy-vállatokat, másrészről a mind a termelő, mind az információ és kommunikáció technológiai vállalkozásokat ? mondta el Monostori László.

Lepsényi István előadásában felhívta a vállalkozások figyelmét, hogy a kormány a múlt hónapban fogadta el a GINOP Éves Fejlesztési Keretének 2,35 milliárd forintos keretösszegű módosítását. Az ebben szereplő 1.1.3-16-as kódszámú pályázat megjelenése júniusra várható. Ennek célja, olyan Ipar 4.0 mintaalkalmazások, a jövő gyárait megelőlegező, sokoldalú és több szintű informatikai hálózatba integrált gyártási modell (Mintagyár, Testbed és Living Lab) kialakítása, amelyek a termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítését szolgálják.

Szóljon hozzá!